KOŠARKA

FIBA u službi velikih: Italijani s tri stranca na EP?

Avaz.ba

4.8.2017

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) poznata je kao organizacija koja često donosi zaista bizarne odluke. 

Poznato je da novac ima veliki uticaj u ovoj organizaciji, a posebno u odlukama vezanim za nacionalne timove. Dok "male" zemlje muku muče kako bi pridobili barem jednog košarkaša, pojedini nacionalni timovi mogu da rade šta žele. 

Posljednju bizarnu odluku FIBA je donijela u korist selekcije Italije, koja bi na predstojećem Eurobasketu mogla igrati sa čak tri stranca u svojim redovima. FIBA je danas dala dozvolu za nastup u reprezentaciju Paul Bilighi i Awudu Abassu. Oba košarkaša su rođena u Italiji, ali su se smatrali naturalizovanim igračima sve do danas. Treće mjesto u rosteru stranaca zauzeće Christian Burns. Američki košarkaš je postao državljanin Italije i vodiće se kao jedini naturalizovani igrač u rosteru. 

Naravno, postoji mogućnost da nijedan od njih ne nastupi na Evropskom prvenstvu, a konačnu odluku će donijeti selektor Ettore Messina. 

Italija utakmice prve faze Eurobasketa igra u Tel Avivu, a pored domaće selekcije Izraela za protivnike će imati Ukrajinu, Litvaniju, Gruziju i Njemačku.