Ličnost dana Miralem Pjanić

Svjetska klasa

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 07:49
Svjetska klasa

"Bogami su se prevarili u Juventusu, nije on ipak igrač za velike ekipe", bio bi to, do prije mjesec-dva, u isti mah sukus procjena kvaliteta Miralema Pjanića i kritika funkcioniranja sportskog segmenta italijanskog prvaka. 

Oni što nakon četiri piva znaju više o fudbalu od Masimiljana Alegrija, nakon dvije predstave Juventusa protiv Barcelone trebali bi, međutim, shvatiti da ima puno od naklapanja do istine. Od poznavanja do Znanja.

Miralem Pjanić, nekoć krhki, neodgovorni igrač kratkog daha, najednom je, eto, postao nepremostiva prepreka svjetskim klasama, najednom zna podvaliti loptu i protiv Barcelone, ne samo protiv Peskare, pokriva prostor, uvaljuje se, ne plaši, ne nabija lopte. Staložen je, a i može trčati do ujutro. A do jučer se šetkao po terenu.

Primjer sazrijevanja Miralema u ponajboljeg veznjaka svijeta mogao bi biti paradigma kako bi trebao funkcionirati svaki kolektiv. Ima, dakle, neko na vrhu ko se pita i ko zna znanje. On skonta kakav mu radnik treba, procijeni njegovu pamet i potencijale, koliko je sposoban dodatno se razviti i na kraju dobijete neprepoznatljiv konačni proizvod. 

Jer, u Romi Pjanić nikada ne bi igrao ovako, a laici bi i dalje tvrdili da nije igrač za velikih klubova. Svima, međutim, treba neko ko zna, ko će da te cijeni, poštuje i da vjeruje u tebe. I to je to.Autor: A. Č.