Komentar dana

Od Sirije do Koreje

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 07:50
Od Sirije do Koreje

Uprkos oštroj retorici, prijetnjama, ali i akcijama koje upućuju na to da administracija Donalda Trampa (Trump) neće odustati od američkog globalnog vodstva, jasno je da Vašington ostaje zagovornik i globalne ravnoteže. Riječi su jedno, a povlačenje termonuklearnog obarača sasvim drugo.
 
Više nego ikad aktuelno je upozorenje Alberta Ajnštajna (Einstain) povodom pravljenja atomske bombe. On je poslije Drugog svjetskog rata rekao da ne zna kako će se voditi treći svjetski rat, ali je uvjeren da bi se onaj četvrti vodio lukom i strijelom.
 
Kao prije dvije decenije na Balkanu, sada se, jednostavno, mora naći način za zaustavljanje produžene sirijske patnje. Mora se okončati i agonija sa Sjevernom Korejom! Ona ostaje u “dalekoj” zoni interesa azijskih zemalja, ali i zajednička prijetnja kakvoj-takvoj ravnoteži svjetskog mira i sigurnosti. Ta korejska iskra sve nas može fatalno potpaliti.

No, uz sve kritike, zbog nesuvislih objašnjenja u vezi s plovećom američke “armadom”, koja je, izgleda, imala kurs u suprotnom smjeru od Sjeverne Koreje, Trampova administracija zaslužuje i jednu pohvalu. Više nego one prije njega, natjerala je, ili se, još bolje, dogovorila s Kinom da Peking zaprijeti Pjongjangu da će ga njegove nuklearne provokacije skupo koštati. 

Kina je već obustavila zračni promet, zaprijetila naftnim embargom i već suspendirala uvoz uglja iz Sjeverne Koreje. 

Nema sumnje da, uprkos verbalnom žongliranju za domaću publiku, uz vjerodostojnu diplomatiju i dogovor s ostalim svjetskim supersilama Amerika može i treba ugasiti ona žarišta sukoba koja mogu izazvati globalni požar. Pri tome je diplomatija prvo oružje izbora.

Iako je svijet drugačiji ove 2017. od onog iz 1995. godine, a regionalni igrači sada neki drugačiji momci, treba se prisjetiti kako je to Vašington uradio zaustavljajući rat protiv BiH, okončavajući 44-mjesečnu opsadu Sarajeva i genocidnu kampanju po cijeloj BiH.

Ako Balkan svijetu treba poslužiti kao primjer, onda je sada trenutak za to. Valja samo prizvati “magične” riječi - kompromis i realnost! Uz zaključak da u ostrašćenim sukobima, bez obzira na strategiju, nema pobjednika, ali je zato previše dugogodišnjih gubitnika.Autor: Piše: Erol AVDOVIĆ