BIH

Ko u Tučepima pronađe smještaj do kraja avgusta, pravi je maher!

Piše: E. Trako

4.8.2017

Nije dovoljno samo imati more i napraviti neke zgrade, staviti im tablu hotel i baviti se turizmom. Uredu baviti se turizmom, ali u zemlji u kojoj je turizam najvažnija privredna grana, kao što je to Hrvatska, sigurno je onda da se mora uložiti mnogo, mnogo više. A možda i ne mora.

Mrzi cijeli svijet

Reporteri "Dnevnog avaza" bili su u posjeti Tučepima, izuzetno popularnom odmaralištu Bosanaca i Hercegovaca, kao što je i cijela Makarska rivijera.

U turističkom infobirou sjedi "gospodin", koji očito mrzi cijeli svijet. Dok čekamo da mu postavimo dva pitanja, ima li smještaja i koja je cijena, on već sikće na japanske turiste.

- No, no, nema je... Ajde, adio, adio - otrese ih i odoše Japanci snebivajući se.

- Dobar dan, šta ste vi trebali - pita nas.

- Mi smo novinari iz... - i tu presiječe.

- A i vi novinari koji k.... Nema ništa, sve je puno. Kakve novine, ako ljude nešto zanima, odu sami i provjere - galami „direktor svemira“.

- Iz Sarajeva... – opet pokušavamo reći.

- Ma kakvo Sarajevo. Ne trebate ništa pisati, ni pozitivno čak. Ne treba, imamo dovoljno gostiju, tako ne treba više nitko doći ovdje do kraja godine - odbrusi nam i javi se na telefon.

Odlično. Kakav doček. Idemo dalje. U baru pored plaže konobarica nam nudi čašu vode pa kada završimo posao, da sjednemo popiti hladno pivo. Plaža krcata.

Ni šibica nema gdje da stane. Ležaljke, suncobrani... Djeca oduševljena valovima. Tamo gliseri i čamci voze avanturiste u onom morskom paraglajdingu.

Na samoj rivi, table s raznim sadržajima. Te posjete Međugorju, Parku prirode Biokovo, rafting Neretvom... Masaža na plaži košta 57 kuna.

Masaža na plaži 57 kuna ( M. Kadrić)

U restoranu hotela „Blue Sun“ dočekuje nas preljubazna ugostiteljka Mirjana. Dok naručujemo iće i piće, radi potez koji je za svaku pohvalu.

Mirjana najljubazniji ugostitelj

- Oprostite, ali da kažem kuharu da vam pizzu ne pravi sa svinjetinom – kaže Mirjana, koja je po naglasku shvatila da dolazimo iz BiH.

Besplatni kolači

Pritom, još nas počasti kolačima. Kakva razlika između nje i turističkog radnika u infobirou. Ali, avanturi tu nije kraj. Ulazimo u hotel „Tamaris“ u nadi da će biti praznih soba.

- Imate dvije sobe, jedna je jeftinija, druga je malo skuplja, ali ima balkon - kaže ljubazna recepcionerka.

- Koliko - pitamo mi nju.

- Ova s balkonom je 170 eura, ova druga 130 eura - informira nas.

- Hvala vam, prijatno - odlazimo snebivajući se po bosanski i iščuđujući, praveći paralele.

Primjera radi, cijena dvije sobe za jednu noć u Tučepima 300 eura, oko 600 KM, što je pola cijene sedmodnevnog aranžmana u Antaliji.

Za 50 eura daju 360 kuna

U marketima ne možete platiti eurima, samo u kunama. Hrvatska je država članica Evropske unije. Ali za eure taraba.

Gužve pred mjenjačnicama

Onda ide mjenjačnica, kojih u Tučepima nema baš na svakom ćošku. Budući da svi mijenjaju novac, slijedi čekanje. U mjenjačnici – slastičarnici, koja je pola-pola, za 50 eura daju 360 kuna.

Portret za 180 kuna

Na rivi u Tučepima sjedi slikar koji pravi portrete. Za nekoliko minuta portret gotov. Cijena - 180 kuna.

Video: E.Trako

Video: E.Trako