Adi Salčinović već godinama vodi borbu s vjetrenjačama

Apsurdi: Zeničanin s tri fakulteta i master diplomom bez dana radnog staža!

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 16:33 Novosti » Teme A A A Times Arial
Apsurdi: Zeničanin s tri fakulteta i master diplomom bez dana radnog staža!
Salčinović: Ne gubi nadu da će jednog dana naći posao (Foto: J. Hadžić)

Dok nam pokazuje desetine zahvalnica, certifikata i priznanja i priča ponosno o svom višegodišnjem volontiranju, Adi Salčinović (30) iz Zenice ističe da je on najbolji primjer „apsurdistana“ u našoj zemlji. Ovaj mladi Zeničanin u roku je diplomirao na tri fakulteta, završio je i master studij, a u radnoj knjižici nema ni dana staža.

Adi se ne stidi o tome govoriti. Naprotiv, ponosno pokazuje svoj CV na pet stranica u kojem su navedene i brojne edukacije, seminari, radionice, njegov humanitarni rad...

Primjer drugima 

Diplomirao je informatiku, politologiju i građevinu u Sarajevu. Potom je završio i master studij informatike. Od tada ne prođe nijedan konkurs na koji ne aplicira. Ali, uprkos obrazovanju i kompetencijama, za sada nigdje nije bio radno angažiran.

- U vrijeme studija imao sam čudan adrenalin. Neka energija bila je u meni i nije mi bilo teško završiti tri fakulteta. Danas bih ponovo izabrao isto, ali, doduše, na malo drugačiji način – kaže Salčinović.

Zbog lošeg iskustva s privatnicima, jer je, kako kaže, bio izigran u nekoliko navrata, odlučio je tražiti posao isključivo u državnim firmama.

- Ma, zaposlit ću se, ako treba i kao portir u Općini ili Kantonu, ali kod privatnika nikako. Vjerujem da će doći vrijeme kada će na konkursima pobjeđivati kompetencija, a ne podobnost – optimista je Zeničanin.

Jedno od brojnih priznanja koja je dobio

Uvidjevši da neće biti jednostavno pronaći posao, nastavio se baviti radom u nevladinom sektoru. Radeći besplatno, educirao je brojne mlade ljude, posebno u oblasti informatike.

- Osam godina volontirao sam u Općoj biblioteci u Zenici, zatim u Specijalnoj školi, organizirao sam edukativne radionice za nezbrinutu djecu. Jednostavno, želim biti društveno koristan, ali i dati primjer drugima da se ne predaju, jer najlakše je dići ruke od svega – govori Salčinović.

Pomaže mladima

Iako je država od njega, kao i od većine mladih, odavno digla ruke, on nastoji pomoći mladima u svom gradu da upotpune svoje vrijeme.

- Osnovali smo Centar „Input“, putem kojeg smo za devet godina educirali 13.800 mladih ljudi, što je podatak koji me ispunjava i daje vjetar u leđa za daljnji rad – govori on.

I dok bi mnogi na njegovom mjestu spakovali kofere, Adi ne razmišlja o tome da napusti BiH i svoju čaršiju. Smatra da je njegova dugogodišnja borba s vjetrenjačama samo jedan od izazova s kojima se može nositi.

Šampion volonterstva

Za svoj volonterski rad Adi Salčinović dobio je brojna priznanja, a među njima je i „Najvolonter godine“. Proglašen je najmlađim filantropom u BiH, a vlasnik je i pohvale Američke ambasade „Šampion volonterstva“. Bio je aktivan i tokom majskih poplava 2014. godine, kada je pomagao ugroženom stanovništvu.Autor: D. PAŠALIĆ
Preporučujemo vam