BIH

Tajni sporazum Radovana Karadžića: Kako je međunarodna zajednica izigrala ratnog zločinca

Avaz.ba

4.8.2017

Ratni zločinac Radovan Karadžić navodno je potpisao sporazum s Richardom Holbrookeom, nekadašnjim američkim predstavnikom na ovim područjima, gdje se zločinac obvezao udaljiti od politike, a zauzvrat mu je obećana zaštita od haaškog suda.

Kako se kasnije ispostavilo, taj navodni dogovor nije ispoštovan, a jednu od verzija objavio je Momčilo Krajišnik u knjizi "Jači od sile i sudbine". "Mi već 22 godine pričamo o tom dokumentu, kad-tad će se utvrditi istina", ispričala je Karadžićeva kći Sanja Karadžić Jovičević za srpski tabloid Alo.

"Uporno ponavljamo da je moj otac izigran, da su ga Holbrooke i međunarodna zajednica prevarili. Znamo da postoji taj sporazum jer ga ne bi povlačili iz čista mira da nije bilo takve ponude. Znam svog oca, on to jednostavno ne bi uradio. Mnogi su pokušali podvaliti Radovanu gurajući razne lažne sporazume, ali nema razloga da ne vjerujem Krajišniku", dodaje Sanja, inače potpredsjednica srpskog parlamenta.

Momčilo Krajišnik, i sam jedan od potpisnika tog sporazuma, kaže da su postojala dva dijela dogovora Karadžić - Holbrooke.

"Ovo je konačna verzija sporazuma Holbrooke - Karadžić i on je objavljen u javnosti, ali drugi dio je tajni. Prvi dio opisuje kako se Karadžić mora povući iz javnosti i odreći svih funkcija te da neće ometati provođenje Daytonskog sporazuma. Drugi, onaj tajni, dio opisuje američko obećanje o amnestiji Karadžiću te da on neće ići u Haag. To je tajni dio, a pisani ne postoji jer je tako tražio sam Holbrooke da ne bi omalovažavao Haaški sud", priča Krajišnik za Alo.

"Holbrooke je izjavio: 'Nemojte da to radimo zbog Haaga, to ćemo mi diplomacijom riješiti' i samo zbog toga je taj dio tajan. Ovaj prvi, javni, dio napisan je i sklopljen pred Holbrookeom koji je s nama i pregovarao. Tu smo bili Slobodan Milošević, Aleksa Buha, Milan Milutinović, Biljana Plavšić i ja. U diplomaciji se događaju i takve stvari da se ne piše i objavi sve što je dogovoreno. Holbrooke je tražio Karadžićevo povlačenje sa svih funkcija i jamčio mu je da će za njega Haag biti prošlost, što je tada i dogovoreno", kaže Krajišnik.

Dokument, objavljen u knjizi, navodi da je sporazum potpisan sredinom 1996. godine, kada je Karadžić već bio u bijegu. 2008. godine, kad se Karadžić pojavio pred sudom, tvrdio je da postoji sporazum o amnestiji, ali je Holbrooke brzo demantirao postojanje takvog sporazuma. Sudija Alfonso Ori nije dopustio Karadžiću iznošenje dijelova sporazuma i činilo se da će na tome sve stati. Međutim, Aleksa Buha, bivši ministar vanjskih poslova Republike Srpske, ranije je govorio da je zajedno s Krajišnikom i Miloševićem potpisao taj sporazum u noći između 18. i 19. jula 1996. godine u Beogradu.