GLOBUS

EU proširila sankcije Rusiji

Avaz.ba

4.8.2017

Evropska unija je proširila spisak sankcija Rusiji zbog situacije sa isporukama turbina "Simens” na Krim, saopštila je pres-služba Vijeća EU.

"EU je dodala tri ruska građanina i tri kompanije, koje su umiješane u isporuke gasnih turbina na Krim, u spisak lica koje su se našla pod sankcijama zbog akcija koje potkopavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Na crnom spisku Evropske unije se našao zamjenik ministra energetike Andrej Čemezov.

Ranije su mediji saopštili da će EU donijeti odluku o sankcijama Moskvi zbog situacije oko "Simensa". Kremlj je odbio da komentariše ove navode.

Prošle sedmice je saopšteno da EU namjerava da usvoji prošireni spisak sankcija Rusiji zbog tog skandala. Njemački koncern "Simens" saopštio je ranije da su sve četiri njegove turbine namijenjene za projekat u Tamanju isporučene na Krim nezakonito.

Zbog toga je kompanija predložila da se ugovor anulira, a turbine otkupe. "Simens" namjerava i da prekine sporazum sa ruskim kompanijama i obustavi isporuke po ugovorima koji su na snazi u firmama koje kontroliše država.