BIH

FUCZ-u pet metal-detektora za otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava pod vodom

Fena

4.8.2017

Općina Ilidža uručila je na korištenje Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) pet metal-detektora za otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava pod vodom.

Ova oprema, koju je općina Ilidža ustupila na korištenje FUCZ-u za potrebe podvodnog deminiranja, uveliko će pomoći ronilačko-pirotehničkom timu, a i drugim timovima FUCZ-a, u zadacima uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeka i jezera zaostalih iz ratova vođenih na ovim prostorima.

Iz FUCZ-a je saopćeno da je svih pet metal-detektora namijenjeno za otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava pod vodom, s mogućnošću korištenja i na kopnu, s tim da se kod korištenja pod vodom dva detektora mogu koristiti do 55, a tri do 30 m dubine.

Ovi detektori doprinijet će efikasnijem radu ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ. Njihova upotreba predviđena je već početkom naredne sedmice u okviru dvije ovogodišnje ekspertne misije uklanjanja i uništavanja avionskih bombi u Savi u Bosanskom Brodu, koja je već u toku, i misije uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava u Drini kod Goražda u okviru saradnje tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Češke Republike s pripadnicima FUCZ-a.

Iz FUCZ-a napominju da je nakon poplava koje su pogodile BiH 2014. godine, došlo do pomjeranja minskih polja i zadržavanja vode na nekim prostorima te je veoma važno izvršiti pregled tih vodenih površina.