Zadovoljstvo radnika „Dite“ nakon višegodišnje agonije

Mehmedović: Pobijedili smo, ali borba još uvijek traje!

Objavljeno: 20. 04. 2017 - 16:10 Novosti » Biznis A A A Times Arial
Mehmedović: Pobijedili smo, ali borba još uvijek traje!

Poslije višegodišnje agonije i nadljudske borbe za svoja prava, radnici Fabrike deterdženata „Dita“ napokon s osmjesima na licima idu svojim kućama. Noćna mora nastala nakon neuspjele privatizacije i nauma da se 2012. godine zatvori fabrika sada je iza njih, jer su u srijedu Vijeće povjerilaca i stečajni upravnik prihvatili ponudu kompanije „Bingo“ o kupovini nekadašnjeg tuzlanskog giganta. 

- Ovo je pobjeda radnika „Dite“, ali naša borba još uvijek traje. Presretni smo zbog činjenice što će svim radnicima biti uvezan radni staž, što će novi vlasnik zadržati na poslu sve postojeće radnike i što će nastaviti s daljim ulaganjima i proizvodnjom - kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata „Dite“.

2

Fabrika deterdženata „Dita“ je u stečaju i radnici su u takvim složenim okolnostima u protekle dvije godine uspjeli održati proizvodnju, isplaćivati plaće i doprinose. Međutim, nakon što prodaja „Dite“ bude ozvaničena, prema riječima Mehmedovića, sadašnji pravni subjekt odlazi u prošlost, a bit će registrirano novo preduzeće, koje će u svom imenu zadržati naziv „Dita“. Da li će to ubuduće biti „Dita Tuzla“ ili „Bingo Dita“, odlučit će novi vlasnik s kojim je predsjednik Sindikata jučer razgovarao. 

- Rekao nam je da nema nikakvih smetnji da Sindikat „Dite“ nastavi svoj rad i djelovanje. Upravo Sindikat, odnosno radnici, najzaslužniji su što je fabrika sačuvana. Ne smijem se ni sjetiti vremena kada su pošto-poto željeli zatvoriti fabriku i poslati je u staro gvožđe. Naša borba može poslužiti drugima kao dokaz da je moguće sačuvati preduzeće ako se istraje u svojim namjerama. Sjetit ćete se koliko smo se borili za „Ditu“, koliko je iza nas neprospavanih noći... Sjetit ćete se pješačenja do granice BiH i Hrvatske u Orašju, naših štrajkova glađu... Ali, sjetit ćete se kako smo prionuli na posao kada nam je rečeno da možemo pokrenuti proizvodnju i živjeti od svog rada - s ushićenjem govori Mehmedović. 

4

Mehmedović podsjeća i da rad „Dite“ u stečaju u protekle dvije godine ne bi bio moguć bez „Binga“.

- Naši mjesečni prihodi su 75 odsto ostvarivani u objektima „Binga“. Ne smijemo zaboraviti ni repromaterijal koji smo dobivali od „Binga“. Pa prije dva dana, ponovo smo snabdjeveni sirovinom kako bi mogli nastaviti proizvodnju. Dakle, „Bingo“ nas je cijelo ovo vrijeme pomagao i nekako logično je bilo i da nas kupi - kaže Mehmedović. 

U međuvremenu, radnici „Dite“ na tržište plasiraju 40-ak artikala i imaju mjesečnu proizvodnju od 250 tona. No, to nije ni izbliza proizvodnji iz najsretnijih dana kada je 760 radnika mjesečno proizvodilo 5.000 tona raznih proizvoda. 

7

- Znamo da je naš trenutni kapacitet mali za „Bingo“ i vjerujemo kako će se on širiti. To će biti dobro za mlade, jer smo mi već zaposlili 20 mladih radnika, a uvjeren sam da će biti novih upošljavanja. Svim radnicima će biti uvezano 66 mjeseci radnog staža, mnogi će steći pravo na penzionisanje, a to je prilika za mlade i nova upošljavanja. Znamo da ima i stavka po starom Zakon o stečaju koja govori da ćemo dobiti i osam zaostalih plaća. Međutim, to neće biti realizirano sve dok se ne razriješi novonastala situacija oko novog i starog Zakona o stečaju. Kada sve saberemo i oduzmemo, radnici su dobro prošli. Dugovanja „Dite“ iznosila su oko 30 miliona KM, a razlučni povjerioci, odnosno banke, morale su se odreći dijela svojih potraživanja - govori Mehmedović. 

Do 1. maja, novac za kupovinu „Dite“ trebao bi se naći na računu Općinskog suda Tuzla. Nakon toga, govori Mehmedović, uradit će se inventura, potrebno je izaći iz stečaja, te se skinuti postojeće hipoteke. 

- Optimisti smo i cijeli dan primamo čestitke. Vjerujte da sve ovo ne bi bilo moguće bez radničkog jedinstva. Zaista, bili smo jedinstveni i godinama smo čuvali fabriku. Preživjeli smo bez plata, a za nas je najvažnije da nam se uveže radni staž i da „Dita“ nastavi s proizvodnjom. Ne zbog nas, već zbog generacija koje dolaze - zaključuje Mehmedović u razgovoru za portal Avaz.ba. 

 Autor: E. Sk.
Preporučujemo vam