Višnjici kod Kiseljaka: Porodice šehida zajedno otkrile spomen-obilježje

Objavljeno: 20. 04. 2017 - 15:48 Novosti A A A Times Arial
Višnjici kod Kiseljaka: Porodice šehida zajedno otkrile spomen-obilježje

U haremu džamije u Višnjici kod Kiseljaka danas je u prisustvu velikog broja gostiju upriličeno otvorenje šehidskog spomen-obilježja.

Na ploči su uklesana imena mještana Višnjice i to šesnaest šehida, šest civilnih žrtava rata, kao i dva imena boraca Amije RBiH, koji su umrli od posljedica ranjavanja. Članovi porodica, onih čija su imena uklesana na ploču, zajedno su prerezali vrpcu, otkrili spomen-obilježje, nakon čega je upriličeno i polaganje cvijeća.

Vrijednost projekta je 23.000 KM, a projekt je iznio građevinski odbor na čelu s Emsudinom Šljivarom. Nosioci projekta su bili džemat Višnjica, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca, te MIZ Kiseljak.

- Vremenske prilike, koje su nas dočekale, su surove, hladno je i puše. Ali, sjetimo se naših boraca koji su zimi i po mnogo gorim uslovima oslobađali BiH i zato i mi moramo da podnesemo ovu hladnoću. Ovo spomen-obilježje šehidima ne treba, ali treba nama i novim generacijama kako bismo njegovali kulturu sjećanja - rekao je Enes ef. Ljevaković, sarajevski muftija, koji je prisustvovao svečanom otvorenju.

 

 Autor: K. T.
Preporučujemo vam