Coca-cola pronalazi svoj put do Sjeverne Koreje: Ima je u ekskluzivnim prodavnicama, a piju je samo bogati

Objavljeno: 20. 04. 2017 - 14:50 Zanimljivosti A A A Times Arial
Coca-cola pronalazi svoj put do Sjeverne Koreje: Ima je u ekskluzivnim prodavnicama, a piju je samo bogati
Foto: Screenshot

Severna Koreja i Kuba su jedine dvije zemlje na svijetu u kojima kompanija Coca-cola zvanično ne posluje.

U Sjevernoj Koreji raste potražnja za Coca-colom, a boce punjene u Kini nalaze svoj put do ekskluzivnih prodavnica u prijestolnici, Pyongyangu, gdje elita i srednja klasa uživaju u osvježavajućem piću.

Ipak, u ostatku zemlje obično se nalaze samo imitacije. Coca-cola iz Kine se može pronaći i u međunarodnim hotelima koje posjećuju mještani koji mogu priuštiti visoke cijene, strani turisti i biznismeni, uglavnom iz Kine. Pepsi se, međutim, viđa dosta rjeđe.

Cola koja se služi u lokalnim restoranima i prodavnicama gdje većina tipičnih sjevernokorejaca pazari, vjerovatno je lokalna imitacija, iako iz daljine veoma liči na “pravu stvar”.

Lokalne imitacije u ambalaži od 1,25 litara imaju isti oblik kao autentična Coca-cola, sa odgovarajućom crvenom bojom i specifičnim čepom, međutim, umjesto kineskih fonetskih karaktera, obično piše “slatko gazirano piće sa ukusom kakaa”. Na naljepnici se navodi adresa i telefon kompanije koja proizvodi piće, Vongbong Trading, ali AP nije uspio dobijti bilo kakav komentar, jer su takvi brojevi dostupni samo unutar telefonske mreže Sjeverne Koreje.

Kako navodi AP, ukus “nije loš”. Piće je gazirano i skoro identično u izgledu pravoj Coca-coli. Kako agencija navodi, svaki ljubitelj bi rekao da je u pitanju dobra kopija.

Kada je 2000. godine došlo do “otopljenja” odnosa između SAD i Sjeverne Koreje, postojale su glasine da je Coca cola bila na ivici da se probije na tržište, međutim, takav razvoj događaja osujetio je razvoj nuklearnog programa Sjeverne Koreje, navodi AP.

Inače, Sjeverna Koreja i Kuba su jedine dvije zemlje na svijetu u kojima kompanija Coca-cola zvanično ne posluje, rekla je direktorica za komunikacije te kompanije Ann Moure. Američka agencija navodi da je stanje takvo zbog sankcija uvedenih prema tim zemljama.Autor: (Telegraf)
Preporučujemo vam