Moore u posjeti školama u Rudom i Goraždu: Politički lideri u BiH mogu naučiti nešto od ove djece

Objavljeno: 20. 04. 2017 - 14:23 Novosti » Kantoni A A A Times Arial
Foto: A. Bajramović 1/4
Foto: A. Bajramović 2/4
Foto: A. Bajramović 3/4
Foto: A. Bajramović 4/4

Misija OSCE-a u BiH organizirala je posjetu predstavnika međunarodnih organizacija i ambasada u našoj zemlji školama u Rudom i Goraždu, kao primjerima cijeloj državi kako se djeca mogu školovati pod jednim krovom, sklapati prijateljstva i zajedno sticati nova znanja.

- U ovu školu idem već tri godine i super mi je. Kada sam tek došao nisam imao prijatelja, nisam imao s kim da se družim, ali sad je puno drugačije - kazao nam je učenik sedmog razreda Ahmed Genjga.

Njegov otac Mehrudin ističe kako je potreban još samo jedan korak pa da sva prava djece budu zadovoljena. 

- Ponosan sam, prvo na svoju, a onda na djecu Bošnjake, koja pohađaju ovu školu i koja se trude da postignu što bolji uspjeh. 2013. godine, kada smo tek došli, nismo to mogli ostvariti, ali 2014. godine, uključivanjem OSCE-a, uspjeli smo da uvedemo islamsku vjeronauku u školu. Budući da je izuzetno mali broj povratničke djece, islamsku vjeronauku pohađa sedam učenika, djeca izučavaju srpski, a ne bosanski jezik - dodaje Genjga. 

Posjetu školi u Rudom predvodio je šef Misije OSCE-a, ambasador Jonathan Moore, a osim predstavnika OHR-a, OSCE-a i EUFOR-a, u delegaciji su bili i predstavnici ambasada SAD, Rusije, Njemačke, Austrije, Turske, Japana, Švedske, Švicarske, Bugarske i Slovenije. Gosti su dočekani prigodnim darovima, radovima mališana.

- Kada se, nakon onog što smo napravili, pogledamo u ogledalu ne vidimo ništa posebno za istaći, ali očigledno je da u BiH ima sasvim drugačijih situacija pa smo zato pozitivan primjer - kazao nam je načelnik općine Rudo Rato Rajak. 
Prema njegovim riječima, povratnička, ali i djeca iz pribojskog mjesta Sjeverin, u Rudom su primljena raširenih ruku, djeci je osiguran prijevoz do škole, uspješno je uvedena islamska vjeronauka, osigurani besplatni udžbenici za povratničku djecu i novčane stimulacije za svakog prvačića.

Ambasador Jonathan Moore ističe da su Rudo i Goražde primjeri šta se može uraditi u zajednicama u kojima su svi ljudi – ljudi, te da je to rezultat lokalnih lidera, a ne međunarodne zajednice. 

- Želimo podijeliti ovu pozitivnu priču tolerancije, suživota, zajedničkih vrijednosti i zajedničkih uspjeha s kolegama iz međunarodne zajednice i širom BiH. Ovo nije neka vještačka, strana, već prirodna, domaća priča i žao mi je što je ona rijetka u BiH - kazao je Moore.

Domaćim liderima je poručio da mnogo više mogu čuti i naučiti u lokalnim zajednicama, među ljudima koji govore o konkretnim potrebama.

- Nažalost, sve češće govore o svemu što nemaju. Nedavno sam imao priliku posjetiti Glamoč i Grahovo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem smo posjetili razne krajeve i veoma je važno da možemo i to je potpuno prirodna stvar za sve domaće političke lidere. Mislim da bi i oni, takvim posjetama, naučili nešto od ove djece - istakao je Moore. 

Delegacija međunarodne zajednice posjetila je i Srednju stručnu školu „Džemal Bijedić“ u Goraždu, u kojoj se školuju učenici iz ove, ali i susjednih općina iz RS.Autor: Al. B.
Preporučujemo vam