REGION

Ambasador Belgije: Podrška evropskim integracijama Srbije

Avaz.ba

4.8.2017

Belgijski ambasador u Beogradu Leo Vinsent Das ponovio je danas podršku evropskim integracijama Srbije.

On je ujedno i istakao spremnost njegove zemlje da u okviru svojih mogućnosti, pomogne i pruži podršku u cilju usklađivanja propisa za direktivama EU kroz razmijenu iskustava i primjera dobre prakse.

Ambasador Vinsent Das je to izjavio prilikom sastanka sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, koji je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da razmijene mišljenja o bilateralnim odnosima i mogućnostima za njihovo unapređenje, posebno u oblastima koje su u nadležnosti ovog ministarstva.

Postoji poseban interes da se saradnja unaprijedi u domenu socijalne zaštite, promocije rodne ravnopravnosti, zaštite prava radnika, saopćilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Otvaranje dijaloga i razmijena mišljenja o mogućnostima saradnje u oblasti zaštite i održavanja ratnih i vojnih memorijala, ocijenjene su kao dalji koraci unapređenja saradnje.

Po pitanju migrantske krize, Đorđević je informirao ambasadora Dasa u vezi sa trenutnom situacijom u Srbiji i naglasio da će Srbija nastaviti da se odnosi odgovorno i humano prema migrantskoj populaciji.

Imajući u vidu činjenicu da je predstojeća godina u znaku obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata, dogovoreno je da će obje strane raditi na predlozima zajedničkog obilježavanja važnih historijskih događaja.