Naučnici stvorili tečnost koja ide suprotno od smjera u kom je gurnuta

Objavljeno: 20. 04. 2017 - 13:43 Zanimljivosti A A A Times Arial
 Naučnici stvorili tečnost koja ide suprotno od smjera u kom je gurnuta
Foto: Ilustracija

Fizičari sa univerziteta u Washingtonu stvorili su tečnost sa negativnom masom koja ide unazad kada se gurne, prenosi BBC.

Da bi stvorili ovaj bizaran fenomen prvo su ohladili atome rubidija na temperaturi blizu aplsolutnoj nuli (-273°C ) kako bi napravili Boze-Einsteinov kondenzat. Ovo je takozvana supertečnost koja se prema zakonima kvantne mehanike ponaša poput talasa i ne gubi energiju dok teče.

Zatim su atome „zarobili“ u lasersku zamku, u koju su se odbijali, mijenjajući rotaciju. Kada su ih pustili napolje razišli su se, dok su neki od njih izašli sa negativnom masom.

- Kada gurnete nešto sa negativnom masom, ono počinje da ubrzava prema vama. Izgleda kao da rubidij udara u nevidljivi zid - dočarao je rezultate koautor studije Michael Forbs.

Pod normalnim okolnostima objekti se prema Drugom Njutnovom zakonu kreću u smjeru sile koja je djelovala na njih. Međutim, u teoriji materija može da ima negativnu masu, kao što naelekrisanje ima dva pola.

Naučnici smatraju da će im ovo otkriće pomoći kod kosmičkih istraživanja, posebno u slučaju neutronskih zvijezda, crnih rupa, i tamne energije.Autor: (Redakcija)
Preporučujemo vam