BIH

Saznajemo: Advokat Žilić ponovo pisao direktoru OSA-e: Zukiće prati paralelna obavještajna organizacija?!

Piše: M. AŠČIĆ

4.8.2017

Ahmed Žilić, advokat Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, uputio je jučer na adresu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića Osmice novo pismo, u kojem traži odgovore na pitanje ko nezakonito prati i zastrašuje članove porodice njegovog klijenta, posebno njegovu suprugu i maloljetnu djecu.

Traje identifikacija

Žilić je i prije mjesec Mehmedagiću uputio pismo, u kojem je tražio odgovore na ova pitanja, ali mu je rečeno da pripadnici OSA-e to ne rade i da se obrati ostalim policijskim agencijama. No, Žilić nam je rekao jučer da je ponovo poslao pismo Mehmedagiću, jer je dobio odgovore i iz Federalne uprave policije (FUP), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali i MUP-a Kantona Sarajevo, da ni oni nisu pratili porodicu Amira Zukića dok je bio u pritvoru u KPZ-u Zenica.

Faksimil pisma upućenog direktoru OSA-e. Faksimil pisma upućenog direktoru OSA-e

Posebno je čudno, kaže Žilić, što postoje fotografije (ne)legalnih pratilaca uslikanih mobitelom, čija je identifikacija u toku. Ove fotografije u posjedu su i „Dnevnog avaza“ i čim osobe s fotografija budu identifikovane, naš list će ih i objaviti. Riječ je o tri muškarca.

Zukićev advokat u pismu navodi da je očigledno da u BiH postoji „paralelna policijsko-obavještajna organizacija koja prati porodicu njegovog klijenta, ako OSA ne zna ko su“.

- Iz međusobne epistolarne komunikacija ostvarene sa agencijama za provođenje zakona (OSA, SIPA, MUP FBiH, MUP KS), na osnovu logike „zdrave pameti“ nedvojbeno proizlazi da je sustavno praćenje i zastrašivanje Elme Zukić i njenog malodobnog djeteta posebno u Sarajevu obavljala neka vaninstitucionalna i nelegalna obavještajno-sigurnosna struktura (paralelna policijsko-obavještajna organizacija) koja egzistira u BiH – napisao je Žilić u pismu Mehmedagiću.

Ko ima slike

On dalje u pismu navodi da „slikama njenih operativaca već raspolažu OSA, SIPA, MUP FBH, MUP KS, ali u interesu sigurnosti i zaštite ustavnog poretka BiH potrebno je (raz)otkriti ko su politički sponzori i nalogodavci ovoj paralelnoj policijsko-obavještajnoj strukturi koja ima za svrhu progon političkih neistomišljenika“.

- Opisani događaj praćenja i zastrašivanja osim što je vaninstitucionalan i politički motiviran, ujedno je i neporeciv ilustrativ ugrožene sigurnosti i ustavnog poretka BiH. Predstavlja li postojanje paralelne civilne obavještajno-sigurnosne strukture

prijetnju po sigurnost BiH i njen ustavni poredak - napisao je Žilić.

Pismo ide i članovima Predsjedništva BiH

- Radi potrebe rasvjetljavanja ovog otvorenog i opasnog sigurnosnog pitanja i ugrožavanja ustavnog poretka u BiH, izlaganja policijskom progonu/praćenju i zastrašivanja politički diskriminiranh osoba, u skladu sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima ovo obraćanje sa prilozima bit će dostavljeno na razmatranje i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara, kao i Parlamentarnoj skupštini BiH (njenom Odboru za nadzor i praćenje rada OSA-e) - tvrdi Žilić.

Šta je dužnosti direktora OSA-e BiH

- Nakon odgovora policijskih agencija da nisu involvirani u praćenje i zastrašivanje članova porodice, zbog ugroženosti sigurnosti i ustavnog poretka BiH podsjećam na zakonske obaveze u izvršavanju dužnosti (član 31.) generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora OSA-e da informacije koje prikupi i proizvede Agencija budu pravodobne, relevantne, točne, pouzdane, objektivne i neovisne o svim političkim utjecajima - navodi Žilić u pismu.