BIH

Skandal | Za čiji račun Begović svađa Sarajevo i Zagreb

Begović s Bakirom i Sebijom Izetbegović: Dobio “igračku” za blaćenje Bošnjaka

Piše: M. Aš.

4.8.2017

U nemoći da se pred gazdama Turcima i stranačkim šefovima opere za krivičnu prijavu iz Zagreba zbog krađe novca, Filip Mursel Begović, urednik niskotiražnog glasila SDA „Stav“, napada sve redom.

Štetan šovinizam

Filipa Mursela, naime, i njegovog oca Seada Begovića, Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ prijavilo je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da su godinama prodavali časopis „Behar“, u čijem su uređivanju učestvovali, te uzimali novac za sebe umjesto da prihode uplaćuju „Preporodu“. To je za naš list potvrdio i Ervin Jahić, predsjednik „Preporoda“, poslije čega se “bošnjački urednik s putovnicom“ obrušio na sve redom, pa i na dojučerašnjeg kolegu.

No, Begoviću je očito problem što su njegovu krađu potvrdili svjedoci, i to pismeno! „Avaz“ je u posjedu izjava koje su potpisali Ibrahim Lisovac iz knjižare u Sarajevu te Rasim Alispahić iz Islamskog centra u Zagrebu. Obojica svjedoče i potpisuju da su „Behar“, časopis „Preporoda“, prodavali, a novac davali Filipu Murselu i njegovom ocu! Ne uplaćujući pare na račun Društva, Begovići su priskrbili protupravnu imovinsku korist, zbog čega su i prijavljeni zagrebačkom tužilaštvu. 

Potpisane izjave Lisovca i Alispahića: Davali smo pare Begoviću. Potpisane izjave Lisovca i Alispahića: Davali smo pare Begoviću

Jahić, čelnik „Preporoda“ koji je u bošnjačkoj zajednici u Hrvatskoj pobrao simpatije zbog raskrinkavanja Begovićeve krađe, na montaže sa stranica glasila SDA, odgovara jednostavno: „Svi njihovi odgovori pokazali su neubrojiv i rijetko viđen bijes i nekontrolirane izljeve mržnje.“

- Taj profesionalni Bošnjak i Sarajlija i mlađahni janjičar na privremenom radu, jedino što radi iz uvjerenja jest da mrzi i krivotvori. Za vaše bosanske, bošnjačke i sarajevske potrebe on, dojma sam, trenira strogoću eruptivnim bošnjačkim šovinizmom, koji je u osnovi, prema mom skromnom mišljenju, kontraproduktivan i škodljiv za bosanskohercegovačko društvo. I, rekao bih, slijep od uskogrudnosti, jer je puka “poetika krda i grmljavine stada”. Tako smo i mi Bošnjaci u Zagrebu i Hrvatskoj, po aršinima njegovih zapjenjenih i blentavih nacionalističkih fantazija i halucinacija, svi odreda veleizdajnici i kvislinzi – komentira Jahić i napominje da je Filip Mursel i ranije, u njegovoj časopisnoj igrački denuncirao najviđenije aktere bošnjačke i muslimanske scene u Zagrebu.

Slijepa mržnja

Dalje analizira da je to što radi Begović „štetno i vrlo škodljivo nasilje te krivotvorina i falsifikat svih naših kulturnih i političkih refleksa prema svijetu oko nas“. 

- Primjerice, osobno sam u više navrata njegovu sklonost krivotvorenju i slijepu mržnju osjetio i na svojoj koži. Njen klimaks da se iščitati iz insinuacije da ja zagovaram treći entitet u BiH!? Riječ je, naravno, o bolesnim, patološkim lažima moralno vrlo suspektnog čovjeka. Tom je čovjeku sporna svaka afirmacija Bošnjaka u Hrvatskoj i jedino on zna za čiji račun proizvodi nesnosne tenzije između političkog Sarajeva i političkog Zagreba, bošnjačkog i hrvatskog naroda, ali i na relaciji bh. Bošnjaka i Bošnjaka u Hrvatskoj – kaže Jahić, kojeg prati reputacija da cijeli život radi na dijalogu između dvije kulture, na konsolidaciji i razgovoru.

Njegovo hamalstvo je nedostatak ukusa

Upitan za mišljenje zašto Filip Mursel Begović putem glasila SDA nastoji nanijeti štetu Bošnjacima, predsjednik „Preporoda“ Hrvatske govori:

- On i projekt kojem je glasnogovornik, demontira svaku mogućnost uljuđenog i ozbiljnog susretanja i razgovara Bošnjaka s Hrvatima i Hrvata s Bošnjacima. Zašto? Pa vidite, u Filipu Murselu vrlo nesretno su srasla dva ožiljka, dvije ekstremne podvojenosti. On je istodobno neprobavljivi misung mentalnog vehabije i neoboljševika. Svoje je identitete stjecao nervozno i nabrzinu. Čovjek je, hoću reći, u vrlo šizofrenoj poziciji, koja se samo još više komplicira trećom komponentom: narudžbom, koja vazda kaže da se kljuse veže tamo gdje mu aga kaže. Prednjak u cipelarenju neistomišljenika svoja je socijalna znanja stjecao na brzim tečajima ideološkog pravovjerja, a hamalstvo koje demonstrira je nedostatak ukusa i, čini mi se, dobrog kućnog odgoja.

„Upalu bošnjaštva“ dobio i zbog toga što mu je otac bio uz Franju Tuđmana još 1989!

Navodni sarajevski zaštitnik Bošnjaka Filip Mursel Begović sada istresa svoje frustracije zbog lutanja u identitetima vjerovatno i zbog trauma koje su mu ostale još iz vremena Franje Tuđmana. Njegov otac Sead, naime, bio je jedan od članova Inicijativnog kruga za osnivanje HDZ-a Hrvatske 1989. godine - u najvećem usponu Franje Tuđmana i njegove politike! Piše to i na Wikipediji: „Osjetila se potreba za organiziranjem hrvatskog otpora. U toj situaciji Franjo Tuđman počeo je okupljati pojedince koji bi mu u tome mogli pomoći.“ Na spisku tih pojedinaca je i ime Seada Begovića!


Faksimil teksta na Wikipediji: Sead Begović na spisku članova Inicijativnog kruga za osnivanje HDZ-a

Danas, kao urednik SDA-ovog biltena, Filip Mursel „upalu bošnjaštva“ pokušava liječiti i na Fahrudinu Radončiću. Uz razna lažna i izmišljenja etiketiranja, Begović je nedavno iznio opasnu i očito obavještajno dobro razvijenu tezu da Radončić tobože živi u istom kolopletu okolnosti koje su dovele do ubistva Ive Pukanića, bivšeg vlasnika zagrebačkog sedmičnika „Nacional“, koji je sa svojim saradnikom ubijen u atentatu eksplozivnom napravom!