GLOBUS

NATO uvježbava odbranu Gruzije od Putinove invazije

Avaz.ba

4.8.2017

Gruzijska vojska i NATO počeli su zajedničke vježbe u Gruziji, na samim južnim granicama Rusije, a to su najveći manevri koje je NATO do sada održao u toj zemlji.

Gotovo 2800 vojnika iz SAD, Velike Britanije, Njemačke, Turske, Ukrajine, Slovenije, Armenije i Gruzije sudjeluju u ovoj vježbi, na koju je američka vojska dovela i nekoliko borbenih oklopnih vozila Bradley te tenkova M1A2 Abrams. 

Plemeniti partneri, kako je naziv ove vježbe, održavaju se treći put u Gruziji, no ovoga puta njihov obim i veličina premašuju sve što je NATO do sada organizirao u toj kavkaskoj državi, nekadašnjoj članici SSSR-a, koja još uvijek nije članica zapadnog vojnog saveza. 

– Ove će vježbe pomoći Gruziji da se približi NATO-ovim standardima i ojačat će stabilnost u cijeloj regiji – kaže gruzijski premijer Giorgi Kvirikashvili. 

Vježbe koje dolaze u okviru sve veće napetosti između Rusije i SAD Moskva ne promatra blagonaklono, tvrdeći kako ovakvi potezi samo destabiliziraju situaciju u cijeloj regiji. 

Rusija i Gruzija tokom avgusta 2008. bili su u kratkom, ali vrlo žestokom ratu zbog odmetnute gruzijske pokrajine Južna Osetija, koja je proglasila samostalnost od Tbilisija. Moskva još uvijek tamo drži svoje vojne snage, baš kao i u još jednoj odmetnutoj pokrajini, Abhaziji. 

Bez obzira na obim i složenost vojnih vježbi, prilično je jasno kako one neće ni najmanje utjecati na ove dvije odmetnute republike niti će ih približiti središnjim vlastima u Tbilisiju dokle god se one osjećaju zaštićene Rusijom.

 – Vojne vježbe nisu ni u kakvom doticaju s Abhazijom ili Južnom Osetijom jer je bilo kakav scenarij vojnog vraćanja ovih pokrajina nezamisliv. Glavni prioritet ovih vježbi je zaustaviti bilo kakve primisli o odvajanju kod ostalih pokrajina koje bi dobile status de facto izgubljene, de jure odsutne pokrajine, kao što to imaju Abhazija i Južna Osetija – kaže za Večernji list gruzijski novinar i glavni urednik Georgian Journal, Vazsha Tavberidze.

Vojni manevri na području Gruzije pojačani su i političkom komponentom. Naime, dan prije njihova početka Tbilisi je posjetio američki potpredsjednik Mike Pence kako bi pružio potporu bržoj integraciji Gruzije u NATO savez.

Naravno, Rusija oko svega toga negoduje i očekivati je da će povući nove, simbolične korake poput pokretanja svojih vojnih vježbi u toj regiji. Činjenica je da ovi manevri neće ništa promijeniti, ali ovo je dobar način da se podgriju gruzijske nade kako će dugoročno ipak ući u NATO. 

Gruzija je, po svojoj opremljenosti i po vojnoj organizaciji već odavno zadovoljila standarde NATO saveza, no članstvo ima dvije velike prepreke. Prije svega, Gruzija ne kontrolira dio svog teritorija, i drugo, Gruzija je nekadašnja država SSSR-a, odnosno područje koje Moskva vidi kao svoje geopolitičko dvorište. 

Kada se u ovu računicu doda i važan geostrateški položaj, blizina Kaspijskog jezera te Kavkaza koji je, u etničkom smislu uvijek bio osjetljivo područje, prilično je jasno kako su gruzijske nade za ulazak u NATO na prilično slabim nogama. 

Posebno su bili povrijeđeni prije nekoliko mjeseci kada je u NATO primljena Crna Gora iako je znatno lošije razvijena od Gruzije, ali je na boljem geopolitičkom položaju, i ne izaziva toliko Rusiju.