BIH

Crnadak - Zaharieva: Bugarska podržava euroatlantsku perspektivu BiH

Avaz.ba

4.8.2017

Pokušat ćemo dobiti kandidatski status za vrijeme predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom, nadam se da će do toga i doći - izjavio je danas ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Sarajevu nakon sastanka sa zamjenicom premijera i ministricom vanjskih poslova Republike Bugarske Ekaterinom Zaharievom.

Za posjetu bugarske ministrice, kojoj je ovo prva posjeta BiH, kazao je da dokazuje i potvrđuje da se radi o nastavku fokusa na ovaj prostor.

Tokom razgovora konstatovano je da su odnosi dviju zemalja odlični i prijateljski te da ne postoji nijedno pitanje koje stvara suštinske poteškoće.

- Glavna tema, osim bilateralnih odnosa, za BiH je proces evropskih integracija - rekao je Crnadak, podsjećajući da je Bugarska od samog početka prijatelj BiH.

Šef bh. diplomatije je napomenuo da BiH sada očekuje mnogo bitnih stvari kao što su odgovori na Upitnik Evropske komisije, pristupanje Transportnoj zajednici, te pitanje akciza.

- Nadamo se da nakon uspješnih evropskih poteza u BiH do kraja godine, bugarsko predsjedavanje može biti to koje će donijeti kandidatski status BiH - kazao je Crnadak.

Najavio je proširenje saradnje između dviju zemalja kako bi u operativnom i tehničkom smislu bio ubrzan evropski put BiH te je u tom smislu najavio i potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti EU integracija.

Osim toga, dodao je da saradnja može biti ostvarena i u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, u čemu je Bugarska ostvarila velike uspjehe, a gdje bi bh. institucije mogle više uraditi.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivaciji MAP-a za članstvo u NATO-u, saradnji u oblasti turizma i kulture, te ekonomskoj saradnji.

- Ekonomska saradnja može biti jača, tako da razmjena BiH i Bugraske, koja sada na godišnjem nivou u iznosu 115 miliona eura može biti još veća - smatra Crnadak.

Zaharieva, koja boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH, kazala je da BiH vidi kao prijateljsku državu, ocijenivši da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja.

- Bugarska dosljedno podržava euroatlantsku perspektivu BiH, kao i napore EU za ubrzanje procesa reformi u tom kontekstu - kazala je ministrica vanjskih poslova Bugarske.

Istakla je da ne treba propustiti jedinstvenu šansu u narednom periodu jer će, osim Estonije, još četiri države članice EU koje su otvorene za proširenje - Bugarska, Austrija i Rumunija, predsjedavati Vijećem EU.

Izrazila je nadu da će BiH uspjeti dati odgovore na Upitnik Evropske komisije do početka Bugarskog predsjedavanja i provesti reforme jer će joj to dati šansi da postane kandidat za članstvo u EU.

- Spremni smo pomoći, ne samo što se tiče ekspertize prilikom ispunjavanja Upitnika već i u drugim segmentima kao što je borba protiv krijumčarenja robe - naglasila je.

Posebno je istakla potencijal turističke saradnje, navodeći činjenicu da se dolazak bugarskih turista u BiH tokom prvih šest mjeseci ove godine povećao za čak 4.000 posto.

- Moramo više promovirati odnose između naših država kako bi ljudi više putovali - dodala je.