REGION

Šta je Pence poručio balkanskim liderima

Avaz.ba

4.8.2017

U osvrtu na posjetu potpredsjednika SAD Mike Pencea Podgorici, Glas Amerike ističe poruku balkanskim državama da pripadaju generaciji novih lidera.

Pence im je poručio da treba da iskoriste momenat.

- Amerika na prvom mjestu, ne znači da Amerika treba da bude sama, zajedno smo jači, nego što ćemo odvojeni ikada biti. Tokom posjete Poljskoj prošlog meseca predsjednik Trump je izazvao sve saveznike i partnere u Evropi koji njeguju slobodu da, prema njegovim riječima, obnove posvećnost kako bi se suočili sa izazovima koje dijelimo. Ta posvećenost počinje od vas i akcija koje vi kao lideri regiona preduzimate. Ovo je vrijeme velikih prilika za svaku od vaših država - citirao je radio Pencea.

On je istakao da su sve države zapadnog Balkana nedavno održale slobodne i fer izbore sa učešćem svih političkih stranaka i sa rezultatom koji je bio odraz volje naroda i naveo da je to historijsko dostignuće na kome su i on i Trump čestitali.

- Pripadate novoj generaciji balkanskih lidera i ovog historijskog momenta za napredak na Balkanu, iskoristite ga. Imate priliku da smirite žalosti iz prošlih vremena i spojite ljude različitog porijekla i različitih vjerovanja u potrazi za općim dobrom - poručio je Pence.

Radio ističe nastup srpske premijerke Ane, koja je naglasila da je regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije, kao i da je Srbija u posljednje tri godine napravila velike pomake u smislu ekonomske stabilnosti, fiskalne konsolidacije, smanjenja javnog duga i smanjenja nezaposlenosti.

Mediji su primjetili da potpredsjednik Pence nije spomenuo ulogu Albanije u regionu, a čudno je bilo i to što premijera Albanije Edi Rame nije bilo na zajedničkoj fotografiji na završetku Samita. Navodi se da je neko objasnio da je razlog za to njegov stajling, odnosno činjenica da je ponovo na jedan važan skup došao u patikama.

Glas Amerike je ocijenio da se potvrdilo da Crna Gora ima snažnu podršku SAD i da se Pence tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori nije sastao sa predsjednikom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem i čelnicima Demokratskog fronta, dok je u razgovoru sa liderima građanske opozicije pozvao na povratak u parlament.