CRNA HRONIKA

Požar na Dinari širi se prema Hrvatskoj

Fena

4.8.2017

Požar na planini Dinari iznad naselja Čaprazlije i Donji Rujani na području općine Livno i dalje je aktivan, a požarišna linija, duga pet kilometara, širi se prema Republici Hrvatskoj, potvrđeno je Feni iz Operativnog centra Civilne zaštite HBŽ-a.

- Međutim, imamo saznanja da požarišna linija dolazi i s druge strane, odnosno s teritorija Hrvatske što se pretvara u jedan doista veliki požar – kazali iz tog centra.

Trenutno gori 10 kilometara šume, a na dijelu požarišta koje se ne smatra minski zagađenim, radnici šumarija Livno i Bosansko Grahovo širenje požara pokušavaju presjeći s teškom mehanizacijom, kako bi odvojili opožarene površine i obranili visoke šume od vatrene stihije.

U HBŽ-a gori i na području između Bosanskog Grahova i Glamoča na planini Staretina gdje požarišna linija, duga više od 10 kilometara, ide prema visokoj šumi što pokušavaju spriječiti radnici šumarija.

 Zbog izuzetno nepristupačnih, miniranih i minsko-sumnjivih terena požare na oba lokaliteta teško je gasiti kopnenim snagama tako da je hitno potrebna pomoć helikoptera i gašenje iz zraka.

 Aktivan je i požar između Bosanskog Grahova i Drvara na platoa Resanovci gdje je do sada izgorjelo gotovo tri hektara bukove šume.

 Iz Operativnog centra ističu kako su upitni rezultati gašenja jer, kako kažu, zapali se teren ispod.

- Mi ugasimo površinu, no gori ispod 10-ak centimetara zemlje i kada se napusti požarište, vatra se ponovno rasplamsa – kazali su.