Lider SBB-a gostovao u emisiji "Pressing" na N1

Radončić o Sebijinoj vožnji, "feudalnoj liniji", Bošnjacima koji ne znaju ništa o bošnjaštvu, ko je montirao optužnicu i zašto Izetbegovićima treba kazati "Allahimanet"...

Objavljeno: 20. 04. 2017 - 09:16 Novosti A A A Times Arial
Radončić o Sebijinoj vožnji,
(Foto: N1)

Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić gostovao je u srijedu navečer u emisiji "Pressing" urednika i voditelja Amira Zukića.

U veoma otvorenom, zanimljivom i dinamičnom razgovoru Radončić je govorio o aktuelnim političkim prilikama u zemlji, te njezinoj budućnosti.

Radončić je, uz ostalo, komentirao veliki skandal nakon otkrića da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović koristila službeni automobil Predsjedništva BiH u kojem sjedi njezin suprug, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i službenog vozača koji je inače suprug njezine sekretarice!?

- To je ilustracija koliko neki ljudi koji se kunu u borbu za BiH je ustvari na banalnim primjerima poništavaju - kazao je Radončić za N1.

fahro-radoncic-2

Također, osvrnuo se na pljačkašku privatizaciju i nastojanja pet porodica da privatiziraju "porodično srebro" i vladaju Bošnjacima. 

Na pitanje urednika Zukića gdje nas sve vodi trenutna situacija - u nove krize ili smirivanje, Radončić je odgovorio:

- Ide se u smjeru nastavka državne pljačke kroz tzv. privatizaciju. Vidjeli smo šta se desilo sa "Sarajevo-osiguranjem" gdje smo SBB i ja rekli stop. Ne može premijer Novalić koji prodaje govoriti da ne valja ništa i dati nekome za nekoliko miliona. Tražili smo da se to koriguje i da cijela priča sa "Sarajevo-osiguranjem" ide ponovo od početka - rekao je Radončić, a upitan o nastavku privatizacije u FBiH je naglasio:

- Živimo u društvu kapitalizma i nismo protiv privatizacije, ali smo protiv kriminalnih, nepotističkih i feudalnih privatizacija".

Na dodatno pitanje zašto nadležne institucije ne rade svoj posao, Radončić je bio vrlo precizan:

- Zato što su korumpirane. Imamo previše policija, od finansijske koja ništa ne radi do kantonalnih, federalnih i viših nivoa. Vrlo sam precizno prozivao te porodice i zbog toga imao mnogo problema i zbog toga ne žalim. Sada se dešava strateški sukob, hoće li BiH nastaviti fedalnom linijom ili ćemo se demokratizirati kao društvo".

Nadalje, osvršnuvši se na optužbe iz SDA u pogledu njegove prošlosti i poslovnog uspjeha, Radončić je kazao da se "on ne treba pravdati za svoj uspjeh već oni za svoj neuspjeh" i dovođenje države i bošnjačkog naroda u kojem se danas nalaze.

Radončić je kazao da neuki i primitivni čovjek, komentarišući izjavu kontraverznog načelnika Općine Novi Grad u Sarajevu Semira Efendića, koji kaže "kakav si ti čovjek jer nisi Bošnjak".

- Narastao je iz lopovske frakcije SDA koji znaju samo za riječ musliman. Bošnjak je nacionalno osjećanje koje niko nema pravo da određuje. Bošnjakom se može osjećati neko i ko je Srbin. Šta bi se desilo kad bi to bili samo muslimani? To je svođenje na fildžan-državicu kako bi izgubili temelje za BiH. Ne postoji vjera jednako država - smatra Radončić.

Za Efendića je kazao da je on "jadan, mali i sitni portparol koji su pogođeni Radončićevom pričom o porodicama u SDA".

- Efendić koji je bio u Maleziji, školovao se da vodi Bošnjake a ne zna ko su Bošnjaci. I onda su ga mediji uhvatili da je zaposlio preko 20 najbližih rođaka - na budžetu. To su budžetski borci - rekao je Radončić.

Na pitanje ko su porodice koje vladaju, Radončić je naveo dvije - Efendiće i Čampare.

Postali smo društvo nejednake šanse, ako niste iz te porodice ne možete raditi u državnim institucijama. O tome sada govore i Senad Šepić, Fuad Kasumović i drugi - dodao je Radončić.

Cijeli veoma interesantan intervju s Fahrudinom Radončićem možete pogledati na videoprilogu ispod:Autor: N1
Preporučujemo vam