REGION

Srbija za pomoć ruskog helikoptera plaća 65.000 eura

FoNet

4.8.2017

Srbija će manje od mjesec boravka posade ruskog helikoptera za gašenje požara, koji je prije dva dana stigao u Niš, platiti osam miliona dinara ili 65.000 eura.

Za troškove održavanja helikoptera "Mi-8" koji je Vlada Srbije unajmila od Rusije za gašenje požara, novac je izdvojen iz budžetske rezerve, a mogući su i dodatni troškovi u slučaju da se ovaj helikopter zaista i upotrijebi, navedeno je u Odluci o traženju pomoći u oblasti zaštite i spasavanja koju je potpisala premijerka Ana Brnabić.

Helikopter je, odlukom Vlade Srbije, označen kao međunrodna pomoć te se za njegovo korištenje Rusiji neće plaćati naknada, ali Srbija preuzima teret održavanja od osam miliona dinara, kao i dodatne troškove u slučaju da on bude "angažovan na zaštiti i spasavanju".

U Srpsko-ruskom humanitarnom centru navode da Srbija ne plaća ništa za usluge letjelice, a da je novac od osam miliona dinara namijenjen "za troškove realizacije, koji podrazumijevaju hotel, ručkove, gorivo i slično" za posadu od pet članova.