CRNA HRONIKA

Adem Karamuja se u paradžematu krije od policije

Srna

4.8.2017

Terorista Adem Karamuja (34), za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu, krije se u jednom od paradžemata u BiH, saznaje "Glas Srpske".

List podsjeća da se za njim traga jer je nestao sa prijavljene adrese nakon što mu Sud BiH poslije pravosnažne presude, izrečene u aprilu, nije odredio pritvor.

Izvor navodi da je jedino sigurno da Karamuja nije u Ošvama, najotvorenijem paradžematu, koji služi za odvlačenje pažnje, gdje su ga tražili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ostali paradžemati su totalno odsječeni od vjerskog i ustavnog poretka, a prema riječima sagovornika lista, Karamuji je tu sada sigurnije nego u Siriji, gdje pripadnici razbijene Islamske države nemaju gdje da se kriju.

Naveo je da zbog problema u pravosuđu nije pretresen mesdžid u Aleji Bosne srebrene u Sarajevu, koji je posjećivao Karamuja.

- Karamuju sve vrijeme finansiraju paradžemati, kao što su finansirali i njegov odlazak u Siriju i djelovanje u BiH - naveo je isti izvor.

Karamuja je uhapšen u policijskoj akciji "Damask" prije tri godine, a Sud BiH ga je 7. aprila pravosnažno osudio na dvije godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za Islamsku državu, ali mu nije određen pritvor.

Kada je Sud BiH uputio poziv za izdržavanje kazne, Karamuja je pobjegao.