Smokva, kraljica mediteranskog voća zapravo uopće ne spada u voćke već u kategoriju cvijeća, iznenađujući podatak, ali ne i kao onaj o njenom oprašivanju.
Naime, kako smokve cvjetaju iznutra, ne mogu se pouzdati na pčele i vjetar pa im je potreban poseban način oprašivanja i tu im pomažu takozvane smokvine ose.
Proces izgleda tako da ženka ose ulazi u mušku smokvu pri čemu joj se slome krila i ticala - jednom kad uđe, više nema izlaska, a nakon što ugine u unutrašnjosti smokve, započinje njen proces razgrađivanja što je neophodno u stvaranju ukusne smokve.
Ukratko, svaka smokva sadrži jednu razgrađenu osu!
Smokvi ose služe da šire njen genetski materijal, a ose ne mogu živjeti bez smokvi jer upravo u njoj odlažu svoje ličinke.
Proces je to koji je ujedno fascinantan i pomalo zastrašujući, te bi vas lako mogao odvratiti od konzumacije ovog ukusnog ljetnog voća.