GLOBUS

Istraga protiv Trumpa: Specijalni tužilac sazvao veliku porotu u slučaju ruskog utjecaja na predsjedničke izbore

Avaz.ba

3.8.2017

Posebni tužilac Robert Mueller sazvao je veliku porotu u Washingtonu kako bi istražio navode o ruskom miješanju u američke izbore 2016., izvijestio je u četvrtak list The Wall Street Journal, navodeći dva neimenovana izvora upoznata s time.

Velika je porota započela svoj rad zadnjih sedmica što je znak da se zahuktava Muellerova istraga o navodnim ruskim naporima da utječu na izbore te da li je Rusija bila u dosluhu s kampanjom predsjednika Donalda Trumpa, piše Journal.

Rusija igra znatnu ulogu u prvih šest mjeseci Trumpova predsjedništva s kongresnim tijelima koja istražuju umiješanost Rusije u izbore za koju američke obavještajne agencije smatraju da je bila zamišljena da prevagne glasovanje u Trumpovu korist.

Moskva poriče bilo kakvu umiješanost, a Trump negira dosluh svoje kampanje i kategorički osuđuje istrage kao politički lov na vještice.

Muellerovo korištenje velikom porotom može mu dati snažno oruđe u potrazi za dokazima među kojima i izdavanje subpoena i prisiljavanje svjedoka da svjedoče.

Velika porota je grupa običnih građana koja, radeći iza zatvorenih vrata, razmatra dokaze i moguća kaznena djela koja istražuje tužilac i odlučuje o tome treba li podnijeti kaznene prijave.