BIH

Raj za oči u blizini Sanskog Mosta: Vodopad Blihe, visok 56 metara, biser je netaknute prirode

U kanjon se stropoštava voda i na dnu pravi jezerce

Piše: M. DEDIĆ

4.8.2017

Dok Bosanci i Hercegovci sanjaju daleke egzotične destinacije i za odlazak na njih izdvajaju vrtoglave sume i vrijeme, “pred nosom” propuštaju ljepote rođene zemlje.

Kod Sanskog Mosta, 14 kilometara u pravcu Bosanske Krupe, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, ljubitelje prirode oduševljava vodopad Blihe, visok 56 metara.

Stropoštava se niz stijenu u nedirnutom krajoliku, skrivenom u kanjonu. Rijeka Bliha, duga svega 23 kilometra, odatle teče dalje i u Sanskom Mostu ulijeva se u Sanu.

Do vodopada se dolazi strmom stazom, obraslom bujnom vegetacijom, s klupama za odmor, a prizor vode koja pada niz stijenu je magičan.

Vodena para prska po posjetiocima i 50 metara naprijed. U prirodna čuda spada činjenica da je tako mala rijeka obdarena veličanstvenim vodopadom, ispod kojeg se formiralo jezerce s izuzetno hladnom i čistom vodom. 

Mjesto gdje vodopad nastaje: Ljepota koja oduzima dah

Ovaj park prirode obuhvata širi prostor od skoro 50 kvadratnih kilometara s bogatim dijapazonom ponude.

Općina Sanski Most donijela je 2012. godine Regulacioni plan “Tvrđava Kamengrad – Musalla - Vodopad Blihe”, čime je u administrativno-pravnom smislu stvorena jedinstvena cjelina snažnih turističkih potencijala. Da bi ova cjelina postala kompletna turistička ponuda Sanskog Mosta, treba se još mnogo toga uraditi.

Vodopad rijeke Blihe ima idealnu konfiguraciju za skoro sve sadržaje koji se vežu za turizam - od ambijenta, ugostiteljstva, rekreacije pa do drugih sadržaja, idealnih za razvoj eko-turizma. Priroda je učinila svoje, na redu su ljudi.

Generalova čežnja

Vodopad Blihe bio je tokom proteklog rata velika čežnja legendarnog, rahmetli generala Mehmeda Alagića.

U njegovoj generalskoj sobi u Travniku, dok je planirao ratne operacije povratka Krajišnika u zavičaj, na zidu je visila slika Blihinog skoka, koju je za njega uradio fajtovački slikar, rahmetli Ibrahim Baja Majdankić.

Slavni general odrastao je u blizini vodopada, ali iako je kao mlad čovjek otišao u vojne škole, u njemu je uvijek treperila emocija za kućnim pragom i vodopadom Blihe.

Generalovo turbe u rodnim Fajtovcima motri na Blihu i njen spektakularni skok.