BIH

Još jedan pakleni dan u cijeloj BiH: Kolapsi u javnom prijevozu, građani se hladili u bazenima, rijekama...

Hitna pomoć u Sarajevu intervenirala u nekoliko navrata ( J. Alibegović)

Piše: E. D. A.

3.8.2017


Građani u cijeloj BiH i jučer su su spas od nesnosnih vrućina potražili u obližnjim bazenima, na jezerima, u rijekama, u kafićima uz hladan napitak... 

Oni koji su u popodnevnim satima šetali zaštitili su se šeširima, poneki i kišobranom, a rashlađivali se uz flašu vode ili sladoled. 



U Sarajevu u 14 sati izmjereno 35 stepeni ( A. Kuburović)

Ulice glavnog grada naše zemlje jučer su bile pune turista kojima nije smetalo što je u 15 sati izmjereno čak 35 stepeni.

Puno posla

Nekoliko građana kupalo se na Bembaši, a uzvodno od brane zatekli smo Zeničanina Midhata Čančara i Sarajliju Edisa Ćerića. 

- Voda je odlična, idealna za rashlađivanje – kazao je Ćerić.



Edis Ćerić i Midhat Čančar skakali na Bembaši

Edis Ćerić i Midhat Čančar skakali na Bembaši

Edis Ćerić i Midhat Čančar skakali na Bembaši

U Mostaru je jučer, kako se to predviđalo, izmjerena viša temperatura nego prethodnih dana, pa se živa u termometru u Meteorološkoj stanici Bijeli Brijeg popela na 41 stepen. 

A na užarenom mostarskom asfaltu građani su mjerili i do 50 stepeni.


Turisti se rashlađuju u Neretvi ispod Starog mosta

Kako je temperatura dostizala maksimum, tako je situacija za sve koji su bili prisiljeni izlagati se suncu bila nepodnošljivija. Za razliku od utorka, u Službi hitne medicinske pomoći jučer su imali pune ruke posla. Imali su povećan broj intervencija na terenu, ali i dolazaka u ambulantu. 

Ljudi su se žalili na vrtoglavicu, slabost i povišen pritisak, a bilo je i kolapsa.

- U nekoliko navrata pomoć smo pružali vozačima kamiona, kao i osobama nakon izlaska iz klimatiziranih prostorija na sunce - rečeno nam je u Hitnoj pomoći Mostar.

Više intervencija

Dok su Mostarci uglavnom boravili u klimatiziranim prostorijama, brojni turisti osvježavali su se u hladnoj Neretvi i sunčali se na platou ispod Starog mosta.

Ljekar u sarajevskoj Hitnoj pomoći Tigran Elezović za „Avaz“ je kazao da su imali nekoliko intervencija zbog dehidracije i kolapsa građana, najviše onih koji su se u najtoplijem dijelu dana vozili u gradskom prijevozu.

I narednih dana na snazi je crveni meteoalarm za Hercegovinu i istočnu Bosnu, dok je za ostatak zemlje proglašen narandžasti. Bit će vruće, a dnevna temperatura dosezat će i 42 stepena.


Bihorac: Česti kolapsi  

Ljekari Urgentnog centra Kantonalne bolnice u Goraždu imaju pune ruke posla, nakon što je toplotni val zahvatio i ovaj dio BiH. Povećan je broj pacijenata s posljedicama izloženosti suncu i visokim temperaturama, kazala nam je dr. Alta Bihorac.