REGION

Zaev dogovorio novo ime Makedonije?

Avaz.ba

3.8.2017

Matthew Nimetz, američki diplomata i posrednik u sporu Makedonije i Grčke o imenu izjavio je da je optimista i da vjeruje da se bliži vrijeme rešenja ovog spora, a portal Sputnjik tvrdi da je premijer Zoran Zaev iza kulisa Samita lidera Jadranske povelje u Podgorici sa delegacijom SAD dogovorio novo ime za Makedoniju kako bi se ta zemlja što prije priključila NATO.

Nimetz je u intervjuu za BBC ocijenio da ovaj spor ima historijski značaj i predstavlja ključ za izgradnju nacije, a njegovi pokušaji da se riješi problem je da podstakne ljude da na to ne gledaju kao na pitanje nacionalnog identiteta, već pronalaženje formulacije za ime države koje će se koristiti u diplomatske svrhe.

Ovaj američki diplomata, koji se već 23 godine bavi rješenjem makedonsko-grčkog spora kaže da je optimista i da vjeruje da je ovaj spor blizu rješenja. 

Nimetz je rekao da shvata grčku stranu i njihov strah da bi jednog dana Makedonija mogla da položi pravo na dio njihove teritorije, ali i da sa druge strane razumije Makedoniju, čije ime potiče iz historije i perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

Grčko-makedonski spor oko imena traje već 26 godina što zvanično Skoplje drži udaljeno od ulaska u NATO-a i EU.

Upitan da li će Makedonija jednog dana biti otvorena za promjenu svog imena, Nimetz kaže da je to "veoma kompleksno pitanje koje uključuje emocije".

Ovaj spor, prema njegovim riječima, ima historijski značaj i predstavlja ključ za izgradnju nacije, kao i da su makedonski lideri obećali građanima da će svaki prijedlog morati da prođe referendum.

Nimetz, koji je, kako se navodi, upravo završio posljednji krug sastanaka na ovu temu vjeruje da može doći do rješenja.

Prošlo je 26 godina od kada je Makedonija proglasila nezavisnost od bivše SFRJ, koliko traje i spor sa susjednom Grčkom oko imena.

Istovremeno, Sputnjik tvrdi da je Zaev juče u Podgorici iza zatvorenih vrata predstavio američkom potpredsedniku Mikeu Penceu plan za promjenu imena Makedonije.

Pozivajući se na izvore bliske makedonskoj delegaciji, Sputnjik da je Zaev Pensu iznio nekoliko prijedloga za novo ime Makedonije.

Prema tim prijedlozima, navodi Sputnjik, Makedonija bi se ubuduće mogla zvati "Gornja Makedonija", "Sjeverna Makedonija" ili „Republika Makedonija (Skoplje)".

Navodi se i da je Pence Zaeva obavijestio da su Grci, koji su do sada Makedoniju zbog tog imena blokirali na putu ka EU i na putu ka NATO-u, saglasni sa ponuđenim prijedlozima.

Zaev je, navodi se također, od Pencea zatražio pomoć za realizaciju tog plana jer su građani Makedonije izričito protiv promjene imena države, iako je u međunarodnom sistemu Republika Makedonija priznata pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija