LJEPOTA I MODA

Kako krema zna da li je dan ili noć: Krema ne zna, ali koža zna

Avaz.ba

3.8.2017

Dnevne i noćne kreme uveliko se razlikuju jer funkcije kože se mijenjaju tokom 24 sata. 

Otkrijte zašto je vrlo važna baš noćna njega. 

Danju je naša koža usmjerena na zaštitu od stresa, bilo onog iz okoliša (UV zračenje, hladnoća, onečišćenje) ili onog fiziološkog (stvaranje slobodnih radikala), a tokom noći intenzivno i ubrzano radi kako bi se regenerirala. 

Istraživanja su pokazala da je regeneracija kože dvostruko veća noću nego danju, a posebno je intenzivna između ponoći i četiri sata ujutro. U tom se razdoblju najprije popravljaju tokom dana nastala oštećenja, neutraliziraju se slobodni radikali te povećava proizvodnja kolagena, elastina i keratinocita.

Koža noću bolje upija aktivne sastojke

Tokom noći koža bolje iskorištava aktivne sastojke iz krema. Naime, dok je danju stalno izložena UV zračenju, koje može smanjiti učinkovitost aktivnih sastojaka, noću se aktivni sastojci ne moraju “natjecati” s aktivnim sastojcima iz ostalih proizvoda poput šminke, krema sa zaštitnim faktorom i slično.

Više melatonina

Funkcija hormona melatonina u koži je da neutralizira oštećenja nastala UV zračenjem zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja u stanicama. 

Melatonin igra i važnu ulogu u poticanju obnove kože, a manjak tog hormona na koži se očituje sivim tenom, tamnim podočnjacima i upalnim procesima. Istraživanja kažu da je njegova razina povezana sa starenjem.

Dva rituala prije spavanja

Čišćenje je ključan korak za uklanjanje makeupa i svih nečistoća s lica. 

Tek tada noćne kreme mogu djelovati kako treba. Tajna noćnih krema je u tome da su bogate aktivnim sastojcima koji potiču obnovu kože. 

Noćne kreme obično imaju i nešto bogatiju teksturu od dnevnih te tako koži pružaju više hranjivih i hidratantnih sastojaka te jačaju njen zaštitni sloj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.