Nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferović

Vještak Hamza Žujo: Nisam rekao Aliji Budnji da je Dženan Memić udaren šipkom

Objavljeno: 18. 04. 2017 - 16:25 Novosti » Crna hronika A A A Times Arial
A. Kuburović 1/8
A. Kuburović 2/8
A. Kuburović 3/8
A. Kuburović 4/8
A. Kuburović 5/8
A. Kuburović 6/8
A. Kuburović 7/8
A. Kuburović 8/8

U nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću, a u slučaju Dženan Memić, danas su u Kantonalnom sudu u Sarajevu svoje iskaze dali vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević i vještak medicinske struke Hamza Žujo.

Pješačka staza

Kovačević je na početku svog iskaza kazao da od 1986. godine radi kao vještak saobraćajne struke te da je za različite institucije i sudove vještačio u preko 4.500 slučajeva, a u kojima je bilo preko 600 mrtvih.

Kazao je da je po naredbi Tužilaštva KS uradio vještačenje i saobraćajne nesreće u kojoj je nastradao Dženan Memić, a bila povrijeđena Alisa Mutap. Kovačević je bio prisutan i na rekonstrukciji koja je rađena s 13. na 14. juni 2016. godine.

- U noći kada se desila nesreća u Velikoj Aleji, cesta je bila suha, preglednost dobra, a vidljivost, s obzirom na mjesta gdje je bila postavljenja rasvjeta, smanjena.  Širina ceste je 3.90 metara, a saobraćaj osim za vozila s odobrenjem nije dozvoljen u tom dijelu. To je pješačka staza. Vozač kombija T4 je pješake morao primijetiti s udaljenosti od 35 metra. Brzina kojom se kombi kretao u tom momentnu je bila 45 kilometara na sat, iako bi vožnja prilagođena uvjetima na putu bila deset kilometara na sat ili kao hod pješaka, jer je to pješačka staza. Da je brzina kojom je išao kombi bila veća, prema svim mjerenjima, tijelo povrijeđenog Memića bi bilo odbačeno dalje, ili da je bila manja, obratno - kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, vozilo T4 se kritične noći kretalo u istom smjeru kuda i pješaci, odnosno od Ilidže prema Velikoj Aleji, a nalet na pješake se dogodio čeono bočnim dijelom na zaobljenom dijelu karoserije ovog vozila i to s leđa pješaka.

- Na licu mjesta nisu pronađeni tragovi kočenja, a vozač se nije zaustavio ni da ukaže pomoć povrijeđenima. Moguće da je čak Memić u jednom momentu i uočio opasnost te da je i odgurnuo Mutap. Mutap nije bila u dosegu kombija koliko je Memić, tako, da nakon što ju je vozilo zakačilo otkotrljalo ju je, a Memića odbacilo. Povrede glave kod Memića odgovaraju onim pronađenim na vozilu koji je posjedovao Seferović. Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću i pod zakletvom tvrdim da su Memiću nanesene povrede kombijem poput onog koji je posjedovao Ljubo Seferović - kazao je Kovačević.

Povrede glave

Hamza Žujo, vještak medicinske struke, uradio je u ovom slučaju, a po naredbi Tužilaštva KS, čak šest nalaza. On je kazao da je smrtonosna rana za Memića bila povreda glave nanesena djelovanjem mehaničkog oruđa, dok su druge povrede, poput oguljotine kože u predjelu desnog koljena i desne šake, nanesene padom i oslanjanjem povrijeđenog dijela tijela o tvrdu podlogu, kazao je Žujo.

Na pitanje tužioca Seada Kreštalice da pojasni šta znači djelovanjem mehaničkog oruđa, i da li se taj termin inače koristi kod povreda u saobraćajnim nesrećama, Žujo je kazao:

- Da, taj termin inače koristim kod saobraćajnih nesreća i povrede Memiću u predjelu glave su nanese u jednom zamahu.

Žujo je isključio mogućnost da su povrede u predjelu glave mogle biti nanesene šipkom ili bejzbol palicom.

- To je morao biti širok predmet, kazao je Žujo.

On je na pitanje tužioca, a s obzirom na određene špekulacije, kazao da nikada nije rekao Aliji Budnji da je Memić udaren šipkom.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća da su Memiću mogle biti povrede nanesene kolcem, Žujo je odgovorio:

- Mogle su, ali bi morao biti širi kolac. No, tragovi na licu mjesta i oštećenja na vozilu T4 u predjelu vjetrobranskog stakla, a koja je pokazao optuženi Ljubo Seferović tokom rekonstrukcije, odgovaraju povredama pronađenim kod Memića - kazao je Žujo.

Dio publike udaljen iz sudnice

Prije suđenja, Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, upozorilo je publiku da se pridržavaju reda i ne ometaju rad Suda, dok vještaci budu davali iskaze.

Sudija je napomenuo ko se ne bude pridržavao naredbe suda da će biti izbačen iz sudnice.  

Tužilaštvo je, pak, reagiralo jer Ifet Feraget, zastupnik porodice Memić, sjedi među optuženima.

Feraget je kazao da porodica optužene Seferoviće ne smatra krivim, te da Tužilaštvo optužnicu nije zasnovalo na stvarnim činjenicama, nakon čega mu je sudija dozvolio da sjedi gdje sjedi.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović upitao je Hamzu Žuju da li je moguće da automobil udari nekog a da ne pukne sijalica i da taj udareni nema povrede u predjelu nogu. Na to je publika počela aplaudirati, a nakon regiranja tužilaca, sudija je dio publike udaljio iz sudnice.

Žujo je na ovo pitanje odgovorio da on nije vještak za materijale od kojih su napravljena vozila, nego medicinski vještak.

Prijećeno Ševalu Kovačeviću

Nakon što je završio sa svjedočenjem, vještaku Ševalu Kovačeviću su upućene prijetnje.

- Još u sudnici iz publike su mi dobacivali. Nakon što mi je sudija rekao da sačekam u holu nakon mog svjedočenja, dobio sam prijetnje. Verbalno sam napadnut i prijetnje su mi upućene i nakon suđenja. Čitav slučaj sam prijavio Tužilaštvu KS, koje će izuzeti snimke radi identifikacije osoba koje su mi prijetile.

Iz Tužilaštva su potvrdili da im je vještak prijavio prijetnje.

- Mi ćemo uraditi ono što je u našoj nadležnosti, kazala je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Da nam šta ne uvale

Na kraju suđenja, tužilac Sead Kreštalica je počeo ulagati materijalne dokaze, odnosno dokumentaciju na osnovu koje su vještaci radili vještačenje i te njihove nalaze i mišljenje.

U jednom momentu, s obzirom na to da je nalaz vještaka na CD-u, odbrana je protestirala da žele pogledati CD.

Tužilaštvo je kazalo da nije sporno da se na CD-u pregleda nalaz i mišljenje izneseno u sudnici, da bi sudija Todorović konstatirao:

"Moramo pregledati, da nam šta ne uvale".Autor: Am. KOVAČ
Preporučujemo vam