NOGOMET

PSV-u u Osijeku večeras ne bi pomogli Ronaldo, a ni Romario

Avaz.ba

3.8.2017

The Philips Sport Vereniging puno je ime velikana PSV-a iz Eindhovena. Možda vas ovo prilično banalno, a zapravo teško pitanje zadesi na nekom kvizu, pa evo pomoći u slučaju da vam treba vremena.

U prijevodu na hrvatski, to je Philipsova sportska zajednica. Taj klub protivnik je Osijeku u vjerojatno najvećoj klupskoj utakmici u povijesti slavonskog prvoligaša. 

Nakon 1-0 pobjede u gostima, Gradski vrt se nada potvrdi čuda večeras od 20 i 45. To bi bila istinska senzacija, a ako Osijek bude pravi, večeras Holanđanima ne bi mogli pomoći ni Ronaldo, Romario i Van Nistelrooy u napadu, šale se Osječani. 

Klub je osnovan 31. kolovoza 1913. od strane Philipsovih zaposlenika i danas poslije 103 godine postojanja drugi su najtrofejniji nizozemski klub u povijesti. Broje 23 naslova prvaka, deset manje od Ajaxa s kojim uz Feyenoord čine veliku trojku. Uz to, bili su i prvaci Evrope 1988. pod vodstvom Guusa Hiddinka. 

Kako je Philips vrlo utjecajan proizvođač tehnologije koji se uspio probiti u razne krajeve svijeta, poseban utjecaj ostvarili su u Brazilu. 

'Philips do Brasil' osnovan je još davne 1924. i otad traje njihovo neprestano širenje tom zemljom i ova je firma jedna od najvećih stranih u toj zemlji.

'Treneru opusti se, sve ću ih sam pobijediti' 

To je pomoglo i nogometnom klubu koji je uz pomoć spomenutog utjecaja stigao do dva izvanredna transfera i to baš iz Brazila. 

Romario de Souza, omaleni napadač koji je krajem osamdesetih harao u dresu Vasco da Game odlučio se 1988. preseliti u tom trenutku prvaka Europe, PSV, kojeg je vodio slavni Guus Hiddink. 

- On je najzanimljiviji igrač s kojim sam ikad radio. Kad bi vidio da sam nervozan prije velike utakmice, on bi došao do mene i rekao: Opustite se, treneru. Ja ću zabiti i mi ćemo pobijediti - prisjetio se slavni trener pa nastavio: 

- Nevjerojatno je da smo devet puta pobijedili u deset slučajeva kada je to rekao. On je zabijao i mi smo pobjeđivali.


Romario je zabio 26 komada u 34 utakmice u prvoj sezoni i nakon toga je tek počeo rasturati. U sljedeće dvije godine zabio je 55 u 66 utakmica prije nego što je slomio nogu na polusezoni. U pet godina igranja za PSV zabio je ukupno 127 gola u 142 utakmice.

Poslije Hiddinka u klub je stigao slavni Englez Bobby Robson. Brzo se upoznao s karakterom najveće zvijezde. 

- Za Romarija je petak navečer vrijeme za zabavu, bez obzira što je imao utakmicu sutradan. Alkohol nije bio problem, on je bio 'Coca-Cola tip', ali bi ostajao vani do četiri ujutro. Spavao bi cijeli dan sve do 19 i 30 kada igramo utakmicu. Znali smo za to, on je volio plesati, upoznavati lokalne djevojke i spavati cijeli dan prije utakmice - napisao je Robson u svojoj autobiografiji. 

Znao je biti 'patetično lijen' na treninzima, izmišljati razne ozljede i njegova radna etika nije mu predstavljala jaču stranu.  

- Ne možete ga ostaviti sa strane kakav god bio jer tada propuštate šansu za 'hattrickom'. Bio je s druge planete, nevjerojatan finišer - smatra Robson. 

Najslavnija njegova utakmica bila je u u drugoj utakmici tadašnjeg Kupa prvaka kada je PSV s 5-1 demolirao aktualnog prvaka Europe, Steauu iz Bukurešta. Romario je zabio tri komada... 

Od Holanđana se oprostio uz tri naslova prvaka i 1993. prodan je u Barcelonu za otprilike tri milijuna eura. 

Fenomeno je zabio u prvih deset minuta debija 

Otišao Romario, došao neki novi klinac iz Brazila. Svi su bili ludi za čudom od djeteta iz Cruzeira, tukli su se Ajax, Juventus i Milan, ali sedamnaestogodišnji klinac Ronaldo Nazario odabrao je PSV po velikom savjetu sunarodnjaka Romarija. 

Njih su dvojica 1994. osvojila Mundijal u SAD-u - Romario kao prva špica 'carioca', Ronaldo kao mladić koji se tek probijao među velike dečke. 

- Romario mi je rekao da je PSV jedan od najprofesionalnijih i najorganiziranijih klubova u Europi. Rekao mi je i to kako ću se tu najbolje aklimatizirati na Europu i naučiti puno o europskom nogometu. Mislim da je u pravu - govorio je Ronaldo poslije potpisa za nizozemskog giganta. 

Zabio je u svom debiju odmah poslije deset minuta igre protiv Vitessea i u svojoj prvoj sezoni za PSV, srušio rekord Romarija uz 35 golova u 36 utakmica.


Mršavi, brzi i žilavi tinejdžer sve je zaludio. Protiv Bayer Leverkusena, Holanđani su izgubili 5-4 u sjajnoj utakmici, a Ronaldo je zabio hattrick. Rudi Völler koji je igrao za Njemce bio je očaran.

- Nikad u svom životu nisam vidio osamnaestogodišnjaka koji igra na ovaj način. 

Nažalost, poslije Božića 1996., Ronaldu je ustanovljen Osgood-Schlatter poremećaj. Odnosno, rijetko stanje koje uzrokuje bolove i otekline u koljenu, a obično pogađa mlade muškarce koji izrastu prije vremena. 

Zbog toga je morao na operaciju koja ga u drugoj sezoni ostavila na 12 golova u 13 nastupa. Ukupno je za PSV zabio 54 gola u 58 utakmica, a s klubom je osvojio Kup i Superkup Holandije. 

- Kad sam ga prvi put gledao u Cruzeiru bio je dijete. Tu je utakmicu završio s pet zabijenih golova i od tada sam znao da je pravi fenomen - rekao je slavni brazilski bek Cafu o tada sedamnaestogodišnjem Ronaldu. 

Poslije svega, pojavio se interes milanskog Intera, ali oni su odustali zbog upitne zdravstvene situacije. Ronaldo je otišao u Barcelonu 1996. za oko 15 milijuna eura i tamo ga je dočekao bivši trener Romarija iz PSV-a, Bobby Robson.

Srbin im drži rekord 

PSV je klub koji je nastupao svake godine u nekom europskom natjecanju od 1974.; jedino Barcelona (1959.) i Anderlecht (1964.) imaju dulji niz od njih! 

U klubu koji je u svojim redovima imao slavne igrače poput Ruuda Gullita, Marka van Bommela, Luc Nilisa, Phillipa Cocua, Jaapa Stama, Arjena Robbena i Ruuda van Nistelrooya najskuplji ulazni transfer drži, vjerovali ili ne, Srbin Mateja Kežman. 

On je 2010. iz beogradskog Partizana prešao u PSV za 11,3 milijuna eura i za klub je zabio 105 komada u 122 utakmice kroz četiri sezone. 

Za van Nistelrooya je PSV pak dobio 30 milijuna eura od Manchester Uniteda 2001. što je i dalje klupski rekord po pitanju prodaje igrača.