BIH

Temperatura u meteorološkom zaklonu 35,4, a na asfaltu 43,3 stepena

Fena

3.8.2017

Federalni hidrometeorološki zavod izvršio je mjerenja temperature zraka u 15.00 sati na meteorološkoj stanici Bjelave na tri različita mjesta, da bi javnosti približio kolike su razlike temperature pri mjerenjima na različitim lokalitetima u usporedbi s mjerenjima koja se vrše u skladu sa standardima i preporukama Svjetske meteorološke organizacije.


Pored ''standardnog'' mjerenja u meteorološkom zaklonu, izvršena su mjerenja na travi u neposrednoj blizini meteorološkog zaklona i na asfaltiranoj površini. Mjerenja  su vršena termometrima istog tipa da bi izbjegli ''instrumentalnu pogrešku''.


Temperatura zraka izmjerena u meteorološkom zaklonu iznosila je 35,4 stepena, na travnatoj površini izvan meteorološkog zaklona 39,1 stepen, a na asfaltoj površini 43,3 stepena.


Razlika mjerenja u meteorološkom zaklonu, odnosno hladu i na suncu iznosila je 3,7 stepena, a u donosu na asfaltnu površinu 7,9 stepeni.


Razlike u izmjerenoj temperaturi se dešavaju zbog toga što termometar izložen sunčevom zračenju apsorbuje značajnu količinu tog zračenja, a sama razlika u temperaturi zavisi od stepena radijacije i nivoa apsorpcije toplote od strane termometra. Također, može zavisiti i od materijala podloge samog termometra, saopćeno je iz FHMZ BiH.


S obzirom na to da razlike kod mjerenja temperature zraka mogu biti prilično velike, Svjetska meteorološka organizacija u svom uputstvu za mjerenje temperature zraka precizira uslove i način mjerenja, odnosno termometar mora da bude zaštićen od direktne izloženosti radijaciji, svih tipova padavina odnosno u meteorološkom zaklonu na visini od dva metra iznad zemlje, na travnatoj površini bez utjecaja drugih zračenja. Na ovaj način temperature izmjerene na bilo kojoj lokaciji na planeti su usporedivi.