PREHRANA

Više ugljen-dioksida, manje proteina u ishrani

Srna

3.8.2017

U slučaju daljeg rasta emisije ugljen-dioksida, gotovo 150 miliona ljudi bit će izloženo riziku znatnog smanjenja proteina u ishrani, a djeca u najteže pogođenim zemljama će umirati i obolijevati više nego sada, navodi se u novoj studiji.

Danas u svijetu 76 posto populacije dobija većinu proteina iz biljaka, ali veća emisija ugljen-dioksida smanjiće količinu proteina, gvožđa i cinka u ovom izvoru hrane, navode istraživači Harvardove škole za javno zdravlje iz Bostona u SAD.

Osamnaest država, uključujući Indiju, mogle bi da izgube više od pet odsto proteina u hrani do 2050. godine, usljed pada nutritivne vrijednosti pirinča i pšenice.

Usljed nedostatka proteina, djeca ostaju neuhranjena i niskog rasta i manje su otporna na bolesti, uključujući smrtonosna oboljenja.

- Mora se razmisliti o smanjenju osjetljivosti kroz podršku raznovrsnoj i nutritivnoj ishrani, kroz bogaćenje nutritivnog sadržaja biljaka za prehranu i kroz uzgajanje biljaka koje su manje osjetljive na uticaj ugljen-dioksida - rekao je jedan od autora studije Semjuel Majers.

On je dodao da je neophodno dramatično smanjiti globalne emisije ugljen-dioksida što je prije moguće.

Studija je objavljena u žurnalu "Perspektive zdrave okoline".

Utjecaj ugljen-dioksida na nivo proteina manje je izražen u kukuruzu, šećernoj trsci i pasulju, navode naučnici.

Oni upozoravaju da je 354 miliona djece mlađe od pet godina i više od milijardu žena u dobi kada mogu da rađaju izloženo riziku da dobivaju manje gvožđa iz hrane, uglavnom u južnoj Aziji i sjevernoj Afirici.