TENIS

Potop nosilaca u Kitzbühelu, samo Fognini u četvrtfinalu

Avaz.ba

3.8.2017

Čak šesterica nosilaca eliminirani su u drugom kolu ATP turnira u Kitzbühelu. Jedini koji je preživio potop je Fabio Fognini koji preuzima status prvog favorita za titulu pobjednika.

U argentinskom duelu u Kitzbühelu, Renzo Olivo savladao je u dva seta osmog nosioca Horacija Zeballosa. Olivo je ovaj put pokazao dobro lice te je nadigrao Zeballosa. Inače je iznimno nepredvidljiv, sposoban je savladati Jo-Wilfrieda Tsongu pa "skupljati gemove" protiv Kylea Edmunda na zemlji. Zeballos ima problema s formom u posljednje vrijeme i to se vidjelo i u ovom meču.

Jedan od zvučnijih duela drugog kola u Kitzbühelu bio je onaj između Philippa Kohlschreibera i Jirija Veselog koji je okončan glatkom pobjedom Nijemca. Kohlschreiber je tako izborio šesto ovogodišnje četvrtfinale na ATP Touru te nastavio nizati pobjede protiv češkog aduta. 

I šesti nosilac oprostio se od turnira. Brazilac Thomaz Bellucci, bio je bolji od Jan-Lennarda Struffa sa 6:4, 7:6. Zaslužena pobjeda boljeg Belluccija koji je napokon dočekao malo dobrih rezultata nakon očajne serije poraza u koju je ušao. Još od aprila i finala turnira u Houstonu nije uspio povezati dvije pobjede u glavnom ždrijebu na Touru.

Potopu nosilaca pridružio se i Gilles Simon koji je u dva seta poražen od Dušana Lajovića. Simon je tako upisao čak deseti poraz u zadnjih 12 mečeva i potvrdio da se nalazi u dubokoj krizi kojoj se ne nazire kraj. 

Domaći igrač i novo ime u svijetu profesionalnog tenisa, Sebastian Ofner, eliminirao je Pabla Cuevasa. Iako Urugvajac nije u svojim najboljim danima, savladati ga na zemljanoj podlozi je dobar rezultat, a Ofner je pokazao zanimljiv potencijal i u tie-breaku trećeg seta kada nije pao pod pritiskom već je otišao na 6:1 i ubrzo dovršio posao.

U četvrtfinale je prošao drugi nosilac Fabio Fognini koji je odigrao dobar meč protiv Miljana Zekića. Mogao je i brže odraditi zadaću, imao je niz break prilika za dvostruki break u trećem setu, ali nije mu se to vratilo i otišao je do pobjede s dva puta po 6:4. 

Još jedan nosilac koji je eliminiran iz turnira je Paolo Lorenzi. Trećepostavljeni Italijan izgubio je od Portugalca Joaa Souse nakon što je uzeo prvi set u tie-breaku i imao 3:1 i 0:40 u drugom setu. Nakon što je to propustio, potpuno je potonuo i izgubio meč.

Austrijanac Gerald Melzer igrat će u četvrtfinalu nakon što je u dva seta savladao Santiaga Giralda. Kolumbijac je izborio tie-break drugog seta, ali nije imao pravu priliku za produžiti meč.