ZDRAVLJE U KUĆI

Bijeli luk sprečava stvaranje holesterola

Svaki dan jesti jedno do tri čehna

Piše: Avaz.ba

2.8.2017

Sve je više naučnih dokaza o direktnoj vezi između zastupljenosti antioksidansa u ishrani i boljeg srčanog zdravlja. 

Svakodnevno konzumiranje, kaže nutricionistkinja Amela Ivković-O'Reilly, namirnica bogatih njima može osigurati održavanje normalne cirkulacije krvi i nivoa krvnog pritiska, kao i spriječiti oksidaciju masnih materija u krvotoku, a time i formiranje tromba.  

- Antioksidansi se nalaze u voću i povrću intenzivnih boja. Oni su ujedno i nezaobilazna hrana za zdravo srce. Najbolji izvori su: brokula, kupus, cvekla, crvene paprike, čili papričice, mrkva, slatki krompir, bijeli luk, borovnice, kupine. Uključite u svaki obrok najmanje tri-četiri vrste voća i povrća različitih boja. U ostale namirnice dobre za srce, zbog visokog sadržaja antioksidansa, spadaju crna čokolada, zeleni čaj, crveno vino i integralne žitarice - rekla je Ivković-O'Reilly.

Ako se krv, ističe, počne zgrušavati, onda je srcu mnogo teže da je pumpa kroz tijelo, naročito ukoliko su arterije sužene usljed povišenog nivoa holesterola. 

Ova situacija, također, uzrokuje rast krvnog pritiska.

- Bijeli luk usporava proces stvaranja holesterola i idealna je hrana za zdravo srce. Pokušajte u svakodnevnu ishranu uključiti jedno do tri čehna radi ostvarivanja njegovog maksimalnog efekta. U ostale dodatke za poboljšanje ukusa jela, a ujedno i srčanog zdravlja, spadaju đumbir i kurkuma. Tumerik sadrži izuzetnu materiju kurkumin, koja smanjuje rizik od otkazivanja srčanog rada, dok korijen đumbira dokazano razrjeđuje krv - govori Ivković-O'Reilly.