BIH

Zbog katastrofalne suše u RS Vlada priprema mjere za pomoć poljoprivredi

Lj. Lj.

2.8.2017

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić najavio je da će Vlada za desetak dana izaći sa setom mjera za pomoć poljoprivrednim proizvođačima zbog suše koja pogađa agrarni sektor.


- Do sada Vlada nikad nije ostavila poljoprivredne proizvođače bez određene pomoći i pomoći će i ove godine onoliko koliko to bude u stanju - rekao je Mirjanić nakon jučerašnje posjete poljoprivredicima u Semberiji.


On je istakao da je cijeli agrarni sektor pogođen sušom, jer neka područja imaju i četiri puta manje padavina od prosjeka, a za avgust i septembar najavljuje se i do 50 odsto manje padavina od prosjeka.


Beskišni period u protekla dva mjeseca ostavio je posljedice na sve usjeve, višegorišnje kulture u voćarstvu, na ratarstvo i povrtarstvo i ima ozbiljne implikacije na stočarsku proizvodnju, time i u prehrambenoj industriji, istakao je Mirjanić i dodao:


- Može se govoriti o pojavi elementarne nepogodne i ona to jeste, sada samo treba vidjeti i procijeniti kakav će biti njen domet i negativne posljedice po agrarni sektor i domaći proizvod Republike Srpske dodao je Mirjanić.


On je naveo da nije suština rečenica kojom se proglašava stanje elementarne nepogode, nego je suština u tome kako pomoći poljoprivrednim proizvođačima da se koliko, toliko ublaže štete od suše.


- U ovoj godini imamo planirano 1,6 miliona tona svih dobara u primarnoj proizvodnji, a procjenjuje se da je već najmanje 40 odsto dovedeno u pitanje i ako se nastavi ovakva suša onda je moguće da obim proizvodnje i prihod budu daleko manji - ocijenio je Mirjanić i dodao da šteta od suše nije jednaka na svim područjima i na svim kulturama.


Mirjanić je naglasio da Vlada prati stanje u Republici Srpskoj u cjelini i da ima informacije i uvid na terenu o razmjerama suše, te da će narednih dana razmatrati ovo pitanje i donijeti odgovarajuće mjere, saglasno svojim mogućnostima.


- Koje bi to mjere bile, o tome ćemo razgovarati narednih dana, a vjerujem da će to biti set mjera koje će sigurno dobro doći poljoprivrednicima - dodao je Mirjanić.


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske  posjetio je Poljoprivredno dobro "Semberija" i nekoliko poljoprivrednih gazdinstava u selima Trnjaci, Popovi, Amajlije i Golo Brdo i nakon obilaska terena rekao novinarima da na ovom području ima parcela na kojima ništa neće biti od roda i prihoda, ali i parcela na kojima je dosta dobro stanje.