OSTALI SPORTOVI

Bez himne i nacionalnih boja: Stroga pravila za ruske atletičare na SP

Avaz.ba

2.8.2017

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopćila je veoma stroga pravila za ruske atletičare koji će se poslije suspenzije nakon doping afere takmičiti na prvenstvu svijeta u Londonu, ali ne pod nacionalnom, nego pod zastavom IAAF.

U saopćenju kojim se regulišu pravila za ruske atletičare između ostalog piše da su ruska zastava i nacionalne boje zabranjene, a sportsku opremu u neutralnim bojama mora odobriti IAAF. 

Crvena, bijela i plava boja zabranjene su i na dodatnoj opremi, trakama, zavojima, nakitu ili slično. Također, ako osvoje zlatnu medalju, na pobjedničkom postolju će slušati himnu IAAF-a, a ako neko bude pjevao rusku himnu suočit se sa kaznom. 

Pojedini ruski atletičari, kandidati za medalje, poput aktuelnog svjetskog prvaka na 110 metara sa preponama Sergeja Šubenkova, skakačice u vis Marije Lisickene i skakačice sa motkom Angelike Sidorove, izjavili su da su pravila IAAF pomalo smiješna, ali da će se ruski atleticari na takmičenju držati zajedno kao nikad ranije. 

Ministar sporta Pavel Kolobkov, sa druge strane, doznao je da će atletičarima kao velikim patriotima, biti pomalo teško, ali da će u Londonu i širom svijeta kada izađu na borilište svi znati ko su i odakle su.

Rusiju će na prvenstvu svijeta u Londonu, od 4.do13. avgusta, predstavljati 19 atletičara.