Analitičari o vojnim vježbama Kim Jong-una

ANALIZA | Ako Sjeverna Koreja sutra upotrijebi nuklearno oružje bit će spaljena poput šibice

Objavljeno: 14. 04. 2017 - 21:05 Globus » Svijet A A A Times Arial
ANALIZA | Ako Sjeverna Koreja  sutra upotrijebi nuklearno oružje bit će spaljena poput šibice
(Foto: Agencije)

Cijeli svijet će sutra biti uperen ka Sjevernoj Koreji koja obilježava 105. godišnjicu rođenja utemeljitelja sjevernokorejskog režima Kim II-sunga, a u toj zemlji sutrašnji dan je poznat kao "Dan Sunca".

U posljednje vrijeme gotovo da nema dana kada se ne razbukta priča o novom ratu na Korejskom poluotoku, a da Sjeverna Koreja postaje ozbiljan remetilački faktor najbolje govore i posljednje izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je najavio povećanje broja vojnika SAD-a na Korejskom poluotoku.

Također, Trump je kazao kako očekuje od Kine, koja je tradicionalno najbliži saradnik Sjeverne Koreje da pomogne u rješavanju krize sa ovom zemljom, a posebno je naglasio da ukoliko to Kina ne učini, to će uraditi SAD sa svojim saveznicima.

neven-kazazovic

Kazazović: Sjeverna Koreja je remetilački faktor

Vanjsko-politički analitičar Neven Kazazović je za Avaz.ba kazao kako sutra ne očekuje ništa spektakularno, a posebno ne rat o kojem svjetski mediji već neko vrijeme zveckaju.

- Ne vjerujem da će doći do rata. Ono što znam jeste da se sutra u Sjevernoj Koreji obilježava 105. godišnjica rođenja utemeljitelja sjevernokorejskog režima Kim II-sunga i da će u njegovu čast ispaliti novu raketu. Ne znam tačno kako će na sve to reagovati i SAD, koja je, i to je činjenica, već godinama držala do 30 hiljada vojnika u Južnoj Koreji, a taj broj se sada povećao na 40 - rekao je Kazazović.

Naš sagovornik je podsjetio kako je i Kina, najbliži saradnik otuđenog režima nedavno stacionirao veliki broj trupa na granicu sa Sjevernom Korejom.

- Kina će tu igrati bitnu ulogu, jer je očigledno se Sjeverna Koreja neće previše smjeti igrati sa takvim stvarima - kazao je Kazazović

Također, na naše pitanje da li se može desiti da se upotrijebi i nuklearno oružje, naš sagovornik nam je kazao kako niko neće smjeti koristiti nuklearno naoružanje.

- Niko vjerujte ne smije koristiti nuklearno naoružanje, a pogotovo ne Sjeverna Koreja, jer bi bila spaljena poput šibice - istakao je Kazazović.

Na kraju je Kazazović kazao kako nakon sutrašnje vojne vježbe koja je najavljena Sjevernu Koreju vjerovatno očekuju nove sankcije.

- Sigurno će biti sankcija, ali kakvih, to još nije poznato. Ono što jeste sigurno jeste da Sjeverna Koreja postaje remetilački faktor koji se treba dovesti u red - zaključio je Kazazović.Autor: A. TIRO
Preporučujemo vam