GLOBUS

Erakat kritikovao američku šutnju o širenju jevrejskih naselja

Fena

1.8.2017

Visoki palestinski zvaničnik u utorak je kritikovao šutnju administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o širenju jevrejskih naselja i njeno neizražavanje podrške dvodržavnom rješenju, rekavši da takav stav ohrabruje izraelsku "politiku apartheida".

Žestoke kritike šefa palestinskog pregovaračkog tima Saeba Erakata uslijedile su nakon što su Palestinci s oprezom davali izjave o američkoj politici kako se ne bi suprotstavili novom američkom čelniku od njegove inauguracije u januaru.

Mirovni pregovori Izraela i Palestinaca blokirani su od 2014.godine.

- Činjenicu da američka administracija nije objavila da je konačni cilj mirovnog procesa uspostava dvije države u granicama iz 1967. godine i njena šutnja prema intenziviranju izraelskih kolonijalnih akrivnosti širenja naselja tumači se u izraelskoj vladi kao prilika da se uništi dvodržavno rješenje i zamjeni se jednom državom s dva sistema - izjavio je  Erekat.

- To je razlog zašto izraelska vlada na terenu provodi takvu politiku - kazao je on, dodajući da je takav sistem "ravan apartheidu", prenosi agencija AFP.