LIJEČNIK ODGOVARA

Koliko je opasan herpes na usnama

Herpes na usnama nije toliko opasan za dojenčad koliko se na osnovu nekih napisa da pretpostaviti

1.8.2017

Našem sinu je osam mjeseci. Ja radim, a ženi koja ga čuva izašao je herpes na usnama. Koliko je opasan i koliko je zarazan taj herpes. Može li se zaraza prenijeti putem predmeta? Koliko je dugo zarazan? Ili kako se ispoljava to kad se osoba tek zarazi?

Nema mjesta panici. Herpes na usnama nije toliko opasan za dojenčad koliko se na osnovu nekih napisa da pretpostaviti. Virus se, srećom, teže prenosi. Da bi prešao s čovjeka na čovjeka potreban je direktni kontakt - kožom na kožu. Žena koja čuva dijete nema potrebu za takvim direktnim kontaktom, pa su vaši strahovi, vjerovatno, neopravdani. No, evo i odgovora na vaša ostala pitanja:

Od trenutka infekcije pa do izbijanja simptoma prolazi najviše 26 dana. Zdrave bebe starije od mjesec ili dva dobro izlaze nakraj sa virusom. Prva infekcija može izazvati brojne mjehuriće i bolna upaljena mjesta na usnama i u ustima. Može nastupiti i visoka temperatura i problemi sa gutanjem (zbog infekcije ždrijela).

Posebna je teškoća ako dojenče zbog bolova ne želi piti. Ponekad pomaže da usnulom djetetu ponudite podoj na grudima. Liječnički pregled i pomoć su, naravno, obavezni.