SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Kako nadoknaditi izgubljenu tečnost

Šta su oralne rehidracijske soli i kako ih koristiti

1.8.2017

Proljev i povraćanje spadaju u najčešće uzroke dehidracije beba i djece. Najveća briga roditelja je paziti da dijete ne izgubi tečnost, da ne dehidrira.

Dehidrirano dijete ima bijelu naslagu na jeziku, sivkastu boju lica i upale oči. Dehidracija može biti: blaga, umjerena i teška.

Simptomi dehidracije

Blaga dehidracija znači gubitak tjelesne mase do 25 g/kg, do četiri stolice u danu, bez povraćanja, usta i jezik su vlažni, oči nisu suhe i upale, a disanje je mirno.

U znakove umjerene dehidracije spadaju: gubitak mase od 25-100g/kg, do deset stolica dnevno, povraćanje, dijete je pospano ili razdražljivo, plače bez suza, jezik i usna šupljina su suhi, dijete ubrzano diše, fontanela je udubljena, oči su upale.

Tešku dehidraciju prate svi znakovi umjerene uz dodatne poremećaje svijesti kod djeteta, a dijete ne mokri u posljednih nekoliko sati.

Najvažnije je spriječiti dehidraciju uz pravilnu terapiju, a to je - uključivanje oralne rehidracijske soli.

Kako djeluje ORS

ORS - oralne rehidracijske soli - ubrzavaju oporavak sluznice crijeva, a time skraćuju trajanje bolesti. Rehidracija pijenjem je prvi postupak koji treba uraditi kad dijete dobije proljev.

ORS-ma se sprečava ili liječi dehidracija, nedostatak kalija i drugih elektrolita kao i poremećaj kiselinskobaznog sastava. U apotekama možete kupiti kesice sa rehidracijskom soli. Proizvodi ih više fabrika, pa se zato nalaze pod različitim imenima: nelit, rehidromix...

Neke treba rastvariti u 200 ml, a neke u pola litra vode. Bez obzira na količinu vode u kojoj se pripremaju, ove otopine se uvijek djeci daju kafenom kašičicom i to svakih pet minuta.

Propisana količina vode se prvo prokuha i ohladi, a onda se sadržaj vrećice naspe u vodu i promiješa. Samo tako pripremljen rastvor soli daje se djetetu.

Riža, mrkva, jabuke

Kod beba sa blagim proljevom koji traje dan-dva liječenje se svodi samo na povećan unos tečnosti te ne treba prekidati uobičajenu ishranu.

Djeci starijoj od godinu dana daju se: riža, mrkva, kuhana piletina, pečene ili izribane jabuke, dvopek i suhi keksi.

ORS se daje kod jačeg proljeva i srednje dehidracije u prva četiri sata 70 ml/kg, a nakon toga daje se samo za održavanje hidracije uz dojenje ili uz adaptirano mlijeko.

NE - samo obična voda ili rižina sluz

Kućni pripravci za rehidraciju kao što su: rižina sluz, supa od mrkve ili rogača neprikladni su za korekciju i održavanje ravnoteže vode i elektrolita i ne mogu biti zamjena za rehidraciju ORS-om. Djetetu se ne smiju davati samo ovi pripravci, a posebno ne samo čista voda, jer može nastati hiponatrijemija - manjak natrija u krvi.

Postupak kod povraćanja

Ako dijete samo povraća bez proljeva treba davati ORS po jednu kašičicu svakih pet minuta, a preporučuje se i davanje kockice čokolade ili šećera. Unošenjem šećera sprečava se stvaranje ketona koji izazivaju mučninu. Dijete treba mirovati, jer svako micanje potiče refleks povraćanja.