LIFESTYLE

KORISNO | Neugodna pojava može pogoditi i iskusnog plivača: Grč u moru – kako sebi pomoći

Piše: Avaz.ba

2.8.2017

Grčenje mišića zna nas iznenaditi u raznim situacijama, ali posebno je nezgodno kada se dogodi u moru. Do grča može doći usred jednostavnog istezanja u krevetu ili pri većoj fizičkoj aktivnosti, ali ono što se događa u tijelu je isto - često bolna, različitih uzroka, trajanja i oblika, nekontrolirana kontrakcija mišića.  

Ukoliko vam se grč dogodi u vodi, važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja. Poznavanje tehnika samospašavanja potrebno je svima - utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zbog zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti.

Arhimedov zakon - tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine, upravo je osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor...) i čekanje pomoći.

Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te da laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena zrakom, što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Plivači pri dužem boravku u vodi mogu dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete i sami sebi pomoći. Širite (izvlačite) mišić 10-15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe, potrebno je što prije napustiti vodu zbog mogućnosti ponovne pojave grča.

Prvi mineral koji se povezuje s grčenjem je magnezij, odgovoran za prijenos nervnih impulsa te kontrakciju mišića. Jedan od uzroka njegovog deficita su povećana tjelesna aktivnost i znojenje. Zbog toga je važno tokom i nakon vježbe rehidrirati organizam kvalitetnim sportskim napicima s optimalnim omjerom elektrolita (ne samo običnom vodom).

Nedostatak magnezija prepoznat ćete i po razdražljivosti, depresiji, slabosti ili možda povraćanju.