BIH

Direktorica KCUS-a nastavlja s rođačkim imenovanjima: Umjesto Gavrankapetanovića, na čelu Ortopedije Sebija želi Zvizdićevog zeta!

Piše: A. NUHANOVIĆ

1.8.2017

Otkako je došla na čelo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Sebija Izetbegović želi po svaku cijenu skloniti s mjesta šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju jednog od najboljih ljekara, Ismeta Gavrankapetanovića. 

Posljednjih mjeseci sve je ustrajnija u toj namjeri. Kako „Avaz“ saznaje od ljudi bliskih dr. Gavrankapetanoviću, direktorica Izetbegović na mjesto ovog izvrsnog ortopeda i doktora medicinskih nauka želi postaviti mlađahnog ortopeda Mirzu Bišćevića.

Nije jedini slučaj

Kako saznajemo, Bišćević je najbolji kandidat samo zato što je zet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića!

Kako nam je potvrđeno, Bišćević je oženjen Zvizdićevom sestričnom.

- Izetbegović želi uhljebiti dr. Bišćevića po svaku cijenu. Niko, pa ni on, ne može biti adekvatna zamjena dr. Gavrankapetanoviću. Ali, ono što ona naumi, to i uradi. Može jer joj se niko u ovoj državi ne smije suprotstaviti - kaže naš sagovornik.

Nije ovo jedini slučaj rođačkog zapošljavanja u režiji Izetbegović. Ona je počekom godine za šefa Klinike za dječiju hirurgiju, nakon što je smijenila Adnana Hadžimuratovića, jednog od najboljih dječijih hirurga u Evropi, imenovala Zlatana Zvizdića, bliskog rođaka predsjedavajućeg Vijeća ministara. Denisov otac i Zlatanov djed su braća.

- Od prvog dana otkako je došla, Sebija Izetbegović nije krila namjeru da smijeni kolegu Gavrankapetanovića, specijalistu ortopedije i ortopedske hirurgije. Na ostalim klinikama pokrila je sve svojim ljudima, sada će i na Ortopediji, koja je među boljim klinikama u regiji. Izveli smo uspješno brojne operacije, jer smo na čelu imali vrsnog ljekara. Ali, eto, postavljaju se podobni, ne gledaju se stručnost i znanje - kazao nam je jedan od ljekara s ove klinike.

Nema informaciju

Sa žaljenjem je kazao da će najviše ispaštati pacijenti, jer je dr. Gavrankapetanović za sve imao i vremena i ulagao svu snagu i znanje u kvalitetno liječenje pacijenata.

O dešavanjima na ovoj klinici kontaktirali smo i doktora Ismeta Gavrankapetanovića, koji je kazao da ne zna ništa o svojoj smjeni.

- Ne znam ništa, ali ja sam hirurg. Ostale pozicije nisu mi bitne - kazao je Gavrankapetanović.

Otišlo 30 vrsnih ljekara  

Za godinu i po, koliko ima da je Sebija Izetbegović direktorica najveće medicinske ustanove u zemlji, KCUS je napustilo 30 vrsnih ljekara. Najveći broj njih Koševo je napustio pod pritiskom, jer se nije slagao s načinom vođenja KCUS-a ili je njihovo mjesto bilo namijenjeno Sebiji odanim ljudima.