Objavio premijer KS

Bjelašnica u novom ruhu: Počeli radovi na olimpijskoj ljepotici (VIDEO)

Objavljeno: 13. 04. 2017 - 11:50 Novosti A A A Times Arial
Bjelašnica u novom ruhu: Počeli radovi na olimpijskoj ljepotici (VIDEO)

- Narednu sezonu Bjelašnica dočekuje u potpuno novom ruhu - objavio je na svom Facebook profilu Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Kako je rekao, zvanično su počeli radovi na olimpijskoj ljepotici.

- Skida se stari trosjed i počinje postavljanje novog šestosjeda na istoj trasi i četverosjeda s međustanice do vrha. Bit će urađen i novi sistem zasnježavanja na svim stazama. Narednu sezonu Bjelašnica dočekuje u potpuno novom ruhu - napisao je Konaković.

Podsjetimo, direktor Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 Midhat Hubijar i predstavnik Konzorcija izvođača radova iz poljske firme Supersnow Spolka Akcyjna Rafael Topolski potpisali su u avgustu 2016. godine Ugovor o projektovanju i izgradnji vertikalnog transporta i sistema za vještačko osnježivanje na Bjelašnici.

Uz poljsku firmu, u Konzorciju izvođača radova su i švicarska kompanija Bartholet Mashinenbau AG i sarajevsko preduzeće MGBH d.o.o.

Realizacijom ovog ugovora bit će projektovani, a zatim i izgrađeni nova žičara i sistem za vještačko osnježivanje kompletne trase.

Planirano je da se od Babinog Dola do međustanice izgradi šestosjedna žičara, a od međustanice do vrha Bjelašnice četverosjedna žičara. Sistem osnježivanja bit će izgrađen na kompletnoj trasi 1 do okretne stanice šestosjeda i trase 3, poznatije kao Donja Kolijevka, sa spojnim putem prema trasi 1 do okretne stanice šestosjeda.

Vrijednost projekta je 16 miliona KM, šest miliona KM je osigurano iz budžeta Vlade KS, a ostatak je osiguran putem kreditnog zaduženja Vlade KS.

 Autor: E. Ma.
Preporučujemo vam