GLOBUS

Šokantno otkriće: Trump diktirao lažnu izjavu svog sina

Avaz.ba

1.8.2017

Američki predsjednik Donald Trump izdiktirao je izjavu, za koju se poslije pokazalo da dovodi u zabludu, u kojoj je njegov sin Donald Trump Jr. rekao da je u junu 2016. godine imao s ruskom pravnicom sastanak koji nije bio povezan s predsjedničkom kampanjom njegovog oca, javio je Washington Post.

Štetne informacije 

Trump Jr. objavio je nekoliko e-mailova prije toga u julu koji su pokazali da je spremno pristao prošle godine susresti se sa ženom za koju mu je rečeno da je pravna zastupnica ruske vlade koja može imati štetne informacije o demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton u okviru službene podrške Moskve Donaldu Trumpu.

New York Times prvi je javio o tom susretu.

Washington Post kazao je da su Trumpovi savjetnici razmatrali to otkriće i saglasili se da bi Trump Jr. trebao dati tačnu informaciju o epizodi tako da se "kasnije ne može dogoditi da se dovede u pitanje ako izrone dodatni detalji".

Predsjednik, koji je 8. jula bio na putu iz Njemačke, promijenio je taj plan i "lično izdiktirao izjavu u kojoj je Trump Jr. kazao da je s ruskom advokaticom 'primarno razgovarao o programu usvajanja ruske djece", napisao je Post pozivajući se na neimenovane izvore.

Navodi se da je u saopćenju poslanom tada New York Timesu, koji se spremao objaviti priču, naglašeno da tema susreta "nije bila predmet kampanje u to vrijeme".

Trumpov odvjetnik Jay Sekulow kao odgovor na Postov tekst napisao je: "Osim što su nebitni, opisi su pogrešni, netočni i nisu relevantni".

Američki istražitelji ispituju je li bilo dosluha između Kremlja i Trumpove republikanske predsjedničke kampanje.

Ometanje pravde

Američke obavještajne službe zaključile su da je Moskva nastojala naštetiti Clinton i pomoći Trumpu da pobijedi na predsjedničkim izborima 2016. Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost, a Trump je negirao dosluh s Rusijom.

Predsjednik je čestitao sinu na "transparentnosti" nakon što je objavio e-mailove 11. jula.

- Ostaje nejasno koliko je predsjednik znao u vrijeme leta o susretu Trumpa Jr - napisao je Washington Post.

David Sklansky, profesor krivičnog prava sa stanfordskog pravnog fakulteta, kazao je da je Trump, ako je pomogao u sastavljanju netačnog saopćenja o sastanku, osnažio mogući predmet protiv sebe za ometanje pravde.

- Da bi podigli optužnicu za ometanje pravde savezni istražitelji moraju pokazati da je osoba djelovala s takvom namjerom a saopćenje koje svjesno dovodi u zabludu moglo bi se koristiti kao dokaz tome - kazao je Sklansky.

- Laganje obično nije zločin... no moglo bi biti relevantno u procjeni je li nešto drugo što je predsjednik učinio, poput davanja otkaza (bivšem direktoru FBI-ija) Comeyu učinjeno protivno propisima - dodao je on.