GLOBUS

Xi: Kina je oduvijek gradila svjetski mir i čuvala međunarodni poredak

Fena

1.8.2017

Kineski predsjednik Xi Jinping  jutros je odao počast palim revolucionarima koji su osnovali Narodnu oslobodilačku armiju Kine (PLA) i mučenicima koji su poginuli tokom njene historije duge 90 godina, javlja Xinhua.

Xi, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Centralnog vojnog komiteta je govorio na velikom skupu kojim se obilježava 90. godišnjica kineske armije. 

On je spomenuo osnivače armije, Mao Zedonga, Zhou Enlai, Liu Shaoqi, Zhu De, Deng Xiaoping, ali i kasnije revolucionare poput Peng Dehuai, Liu Bocheng, He Long, Chen Yi, Luo Ronghuan, Xu Xiangqian, Nie Rongzhen i Ye Jianying.

- Njihov veliki doprinos će obilježiti kinesku historiju zauvijek – rekao je Xi. 

On je, također, pozvao naciju da njeguje sjećanje na vojnike i oficire koji su poginuli boreći se u redovima kineske armije za razvoj socijalizma.

- Njihova žrtva neće biti zaboravljena - rekao je. 

Kineski predsjednik je pozvao vojsku da doprinese izgradnji čovječanstva kao zajednice koja ima budućnost.

- Kina je oduvijek gradila svjetski mir, doprinosila globalnom razvoju i čuvala međunarodni poredak - rekao je Xi, ističući ulogu vojske u tome. 

Naveo je da će PLA nastaviti međunarodnu saradnju i razmjene kako bi se suočili sa izazovima. Aktivno će provoditi svoje obaveze i odgovornosti u pogledu međunarodnog statusa države, rekao je predsjednik Xi.