GLOBUS

Banda je izvela nemoguću pljačku: Policija bila u šoku šta su uspjeli da urade!

Avaz.ba

1.8.2017

Holandska policija uhapsila je petoricu muškaraca koji su na spektakularan način iz jurećeg kombija ukrali mobilne telefone vrijedne pola miliona eura.

 

Policija je saopćila da su u pitanju državljani Rumunije i da svi imaju između 33 i 43 godine.  

Nevjerovatna pljačka dogodila se 24. jula, a sami detalji ovog slučaja procurili su tek poslije hapšenja rumunske bande. 

Naime, domišljati lopovi su se poslužili scenama iz filma "Brzi i žestoki" - modificiran kombi nasred auto-puta gotovo su "zalijepili" za zadnji dio kamiona prepun telefona, a najspretniji član bande se popeo na jureće vozilo i provalio vrata. Lopov je potom kutije bacao svom kolegi koji ih je spuštao u specijalni kombi s rupom na krovu.

Jadni vozač kamiona gotovo je pao u nesvijest kada je došao na odredište. 

Kamion mu je bio potpuno prazan, a čovjek uopšte nigdje nije stao, niti je tokom vožnje išta primjetio. Upravo to je zbunjivalo i policiju.

 

Portparol Ed Krazevski kaže da najiskusniji inspektori uopšte nisu vjerovali da je takvu pljačku uopće moguće izvesti. Ali dokazi su bili neumoljivi. 

- Kamion je vozio od tačke A do tačke B. Nije stao ni u jednom trenutku, a telefoni su nestali. Dakle, nešto je moralo da se dogodi na samom putu, rekao je.

Policija je uhapsila pljačkaše u jednom zabavnom parku, a usput je i pronašla i telefone i kombi. 

- Imamo informacije da su se slične pljačke događale širom Evrope. Sumnjamo da je ova banda na sličan način ispraznila 17 kamiona, rekao je Krazevski.

 

Rumunska policija je još 2012. objavila snimak pljačke nalik onoj iz Holandije. 

 

Ostaje nejasno da li je u pitanju ista banda, ali Holanđani su rekli da će svojim kolegama širom Evrope poslati otiske prstiju osumnjičenih lopova kako bi pokušali da ih povežu da ostalim krivičnim djelima.