KOLUMNE

Pravo na život

Piše: ErdinHALIMIĆ

1.8.2017

Bosanci i Hercegovci koji imaju sposobnost zdravog razmišljanja i prosuđivanja najblaže rečeno su zbunjeni politikom u našoj državi. Jer, ne postoji način ni logika koja može opravdati da upravo političari svojim građanima, koji su im dali glasove, uskraćuju prava, pa i ona osnovno - na egzistenciju.

Bezbroj je primjera - borci, medicinari, radnici u propaloj industriji... Ipak, čini se da su Vlada i Parlament Federacije otišli korak dalje, pa su zarad čuvanja stranačkih interesa s dnevnog reda sjednice skinuli čak i tačku o osiguranju pitke vode za više od 12.000 građana Visokog.

Tako je bilo na posljednjoj sjednici entitetskog parlamenta na kojoj je premijer FBiH Fadil Novalić s dnevnog reda skinuo ratifikaciju kreditnog zaduženja za projekt sanacije vodosnabdijevanja koji je već potpisan s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) te se samo čeka odobrenje Parlamenta kako bi radovi mogli početi.

Na ovaj način destruktivno djelovanje je dobilo novu dimenziju. Zašto je to uradio, treba pitati Novalića, ali vjerovatno će on, kao i do sada, naći sebi i svojoj stranci opravdanje koje će dodatno zbuniti građane.

Ne iznenađuje onda ni reakcija načelnice općine Visoko Amre Babić, koja najavljuje da će pred vrata Novalića i Vlade FBiH u Sarajevu dovesti 12.000 građana kojima je na ovaj način ugroženo pravo na egzistenciju. Jer, prema svim međunarodnim konvencijama, dužnost je čak i zarobljenom ratnom neprijatelju osigurati pitku vodu.

Znači li to onda da građani Sarajeva, koji godinama kubure s nestašicama vode, ili Visokog, nisu u boljoj situaciji od ratnih neprijatelja? To je pravo pitanje za Novalića i poslanike u Parlamentu FBiH koji su, ne razmišljajući o posljedicama, podržali premijerov zahtjev.   



Vezane vijesti