BIH

Skupština KS usvojila Zakon o visokom obrazovanju

A. T – F. Sa

31.7.2017

18:45 Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici u ponedjeljak usvojila Zakon o visokom obrazovanju KS kojim se uređuje pitanje uvođenja Univerziteta u Sarajevu kao javne ustanove u sistem trezorskog poslovanja.

Zakonom se uređuje izbor i imenovanja rektora u Sarajevu, odnosno dekana fakulteta i akademija te direktora naučnoistraživačkih instituta u njegovom sastavu, a to se provodi potpuno autonomno od strane akademskih tijela UNSA odnosno njegovih organizacionih jedinica, bez uplitanja Upravnog odbora UNSA ili nadležnih obrazovnih vlasti.

Senat i dalje bira rektora, Upravni odbor će imati većinu predstavnika Senata, a procese donošenja nastavnih planova i programa i dalje vodi akademska zajednica s učešćem resornog Ministarstva obrazovanja, koje će da vrši nadzor nad radom ove institucije.

Ranije je Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je danas u svojoj izjavi da se na istoj poziciji nalazi Univerzitet i Vlada KS od vanredne sjednice Senata.

- Vlada je još neke amandmane u međuvremenu prihvatila koji idu i dalje u oduzimanje autonomije Senatu i Univerzitetu, tako da ćemo ostati na istoj poziciji kao Univerzitet. Tako da šta će se danas dogoditi, ne mogu prognozirati. Volio bih da Zakon povuku i da se on danas ne usvoji jer ako usvoje ovakav zakon mi ćemo postupiti u septembru onako kako smo najavili na sjednici Senata Univerziteta – rekao je Škrijelj.

Ističe da Zakon nije prihvatljiv za akademsku zajednicu.

- Zakon koji je napravljen ponuđen je kao novi Prijedlog zakona, a znamo da je u junu povučen jedan prijedlog zakona, a znamo da taj dio koji nije prošao u formi nacrta na javnoj raspravi. Ovo je Zakon koji je sastavljen od onog bivšeg prijedloga zakona koji je povučen na doradu i novih amandmana, na koje su imale pravo političke partije i Vlada, a ne akademska zajednica. To je suštinska zamjerka Akademske zajednice na proceduru donošenja Zakona i donosi se na početku godišnjih odmora, to je proceduralno – kazao je Škrijelj.

Dodaje da u ovom Zakonu imaju „dva zakona“, Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o Univerzitetu u Sarajevu.

- U Zakonu o visokom obrazovanju koji će primjenjivati svi ostali univerziteti osim UNSA liberalnije postavljeno odnos Upravni odbor i Univerzitet. Tamo nije predviđeno da Upravni odbor može smjenjivati rektora, tamo decidno piše da Senat bira i razrješava. U Zakonu o Univerzitetu predviđeno je da rektora bira Senat a može ga razriješiti Upravni odbor. To je ono što se se tiče uplitanja u rukovođenje Univerzitetom – rekao je Škrijelj.

Kada su u pitanju finansije, Škrijelj smatra da je tu tek haos koji je predviđen Zakonom.

- Mi sada imamo 25 fakulteta i 5 naučno-istraživačkih instituta i Rektorat kao pravno lice, ovim Zakonom trebalo bi da nestane 31 pravno lice. Šta je sa stvorenim obavezama tih pravnih lica, sa njhovom imovinom. Npr. imamo jedan fakultet koji je imao veliki minus u neplaćanju poreza za doprinose za plaće od 2002. do 2013., ko će preuzeti obaveze prema Poreznoj Upravi. Univerzitet da preuzme za neki fakultet ili Vlada, a radi se o višemilionskim iznosima. Je li to pokušaj Vlade, da se na pojedinim fakultetima manjak stavi na teret Univerziteta pa da se kaže da cijeli Univerzitet ne valja. Drugo pitanje, nije riješeno koliko će novca Vlada izdvajati za Univerzitet, mi smo javni Univerzitet, već 12 ili 13 godina, marka se nije izdvojila više u tranši za finansiranje Univerziteta – pojasnio je Škrijelj.


S druge strane, premijer KS Elemdin Konaković ističe da je čuo dosta glasnih komentara kako se uništava autonomija, bez ijednog argumenta.

- Senat i dalje sebi bira rektora. Upravni odbor će imati većinu predstavnika Senata. Procese donošenja nastavnih planova i programa i dalje vodi akademska zajednica sa učešćem Ministarsva obrazovanja koji će da vrši nadzor na radom ove institucije. Bučni su nam ponovo dekani koji prednjačae na poreskim karticama, lideri u primanju sredstava od Poreskih obveznika KS – kazao je Konaković.

Ističe da je prelazak na trezor dobitak za sve one koji KS žele dobro.

- Tamo je negdje 150.000.000 KM na niovu godine, mi znamo šta se dešava sa 66,5 miliona, djelimično znamo šta je s ovim djelom tranše iz kojih se finansiraju obaveze fakulteta, dok ostatak novca nam je potpuno nepoznat i njegovi tokovi. Uvodimo novine koje dosad nisu postojale. Sarajevski univerzitet ove godine drastično, brzo pada na listama univerziteta dok drugi trezorski fakulteti rastu na tim pozicijama. Vidio sam opet da ova jedna glasna partija koja stalno nešto saopštava, nije posla nijedan zarez amandmana, eventualno prijedloga kako bi trebalo biti nešto bolje, a paušalno ocjenjuju da je to neki politički pritisak na rad Univerziteta – rekao je Konaković.

Ističe da Akademska zajednica ne gubi pravni subjektivitet kako to neko ovih dana želi da poruči.

 - Oni dosada nisu imali Sindikat, naravno da to znači ujednačavanje plata. Tu se slažem, da bi plate trebale biti ujednačene, da ne može dekan jednog fakulteta imati startnu platu od 7,500 KM i na to još ima benefite i komoditete, dok viši asistent i docent imaju 1.200 do 1.500 KM i to je potrebno urediti – istakao je Konaković