BIH

Jahić: Krali su pare od „svoga voljenoga naroda“

Jahić: Raskrinkao kriminal

Piše: M. Aš.

31.7.2017

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ Ervin Jahić potvrdio je za „Dnevni avaz“ da je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena krivična prijava protiv urednika SDA-ovog niskotiražnog biltena „Stav“ Filipa Mursela Begovića i njegovog oca Seada, jer su godinama prodavali časopis koji izdaje „Preporod“, a novac uzimali za sebe.

Neoborivi dokazi

- Begovići su, naime, godinama prodavali časopis „Behar“, a novac, mimo uobičajenih rezona, zadržavali za sebe, ne uplaćujući ga na račun Društva. Priskrbivši si time protupravnu imovinsku korist, šokantno je da ih je gotovo 10 godina moj prethodnik na čelu Društva Senad Nanić tetošio. Tim nečasnim poslovima stao sam ukraj kada sam dobio neoborive dokaze za to da otac i sin Begović kradu pare „svoga voljenoga naroda“, a istodobno licemjerno moraliziraju o odgovornom ponašanju Bošnjaka - kazao nam je Jahić.

On je, upitan ima li dokaze za to, bio kategoričan: „Pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je to tako. Stoga je Glavni odbor i podigao krivične prijave nadležnim pravosudnim institucijama. Nužno je sankcionirati takvo ponašanje zbog zakonitosti i urednog poslovanja Društva pred našim finansijerima, odnosno hrvatskom državom.“

Begovići su bili članovi „Preporoda“ te su sudjelovali u uređivanju njegovog časopisa „Behara“, ali su poslije otkrivanja i dokazivanja krađe smijenjeni.

- Omanja, ali vrlo agilna obiteljsko-interesna ćelija u Društvu barem jedno desetljeće imala je monopol na pamet, moral i osjećaje Bošnjaka u Hrvatskoj. Svisoka i s neskrivenim prijezirom tretirali su sve ostale manifestacije bošnjaštva, namećući se kao jedina ispravna i autentična adresa za tumačenje i artikulaciju bošnjačkih političkih, kulturnih i inih interesa. Kad su me izabrali za predsjednika Društva, stvar je pukla tamo gdje najčešće puca - na parama - objašnjava Jahić za „Avaz“ pozadinu slučaja.

Unosio razdor

Prema njegovim riječima, jedan od ljudi koji su na ovaj način unosili razdor u bošnjačku zajednicu u Hrvatskoj je i Filip Mursel Begović.

Filip Mursel Begović: Uzimao novac

- Na vašu žalost, možda ga još ne poznajete dovoljno dobro. On je medijski batinaš i manipulator, čovjek kojem je sarajevska karijera obilježena potkazivanjem i prokazivanjem ljudi, kolekcioniranjem skalpova neistomišljenika - govori Jahić.

Filip rukovodio logistikom

- Filip Mursel Begović i njegov otac Sead za postizanje svojih ciljeva uposlili su i nekoliko svojih ideoloških jataka - doslovno braće i sestara po mutnim poslovima, spletkama i intrigama. Udruženi u brutalni etno-biznis, kojim je logistički rukovodio Filip Mursel Begović, njihove ruke su ih izdale, a postupci iskompromitirali. Epilog toga je da je Glavni odbor „Preporoda“ bio primoran pokrenuti krivične prijave protiv Begovića, kao i potpredsjednice Društva Sene Kulenović, te je šest članova Društva isključeno - objašnjava Jahić.